Den Haag - De Politie Innovatieprijs van het tweede kwartaal van 2018 is vandaag door korpschef Erik Akerboom uitgereikt aan het project Meld Geld. Hierbij wordt aan de officier van justitie gemeld hoeveel geld arrestanten bij zich hebben.
Vaak worden daarmee schadeloosstellingen van slachtoffers betaald of kunnen opgelegde geldboetes hier direct mee worden afgerekend. Sinds het begin van het project in mei 2016 werd al bijna 2,6 miljoen euro afgepakt.
Tijdens een witwaszaak viel het een Amsterdamse financieel rechercheur op dat bij de fouillering van haar verdachte meer dan tweeduizend euro tevoorschijn kwam. Dit geld was door de arrestantenbewaarder keurig geadministreerd en bewaard, maar het rechercheteam wist er niets vanaf. Bij heenzending had de verdachte dit geld dus gewoon terug kunnen krijgen.
Afgepakt
Dit bleek vaker voor te komen. En dus werd in mei 2016 het project Meld Geld gestart. Het komt er op neer dat meldingen van aangetroffen geld (meer dan 300 euro) bij arrestanten rechtstreeks naar de officier van justitie worden gemaild. Vervolgens wordt gekeken of het in beslag kan worden genomen. En dat werkt. Sinds de start van Meld Geld hadden ingesloten verdachten ruim 3,8 miljoen euro cash op zak. Hiervan kon bijna 2,6 miljoen euro worden afgepakt.
Slachtofferbeslag
Wat er met het afgepakte geld gebeurt, varieert. Zo wordt geld dat verdachten bij zich hebben vaak gebruikt om Lik op Stuk afdoeningen of een door de rechter opgelegde geldboete te voldoen maar ook steeds vaker om slachtoffers schadeloos te stellen. In Rotterdam raakte bijvoorbeeld een agent gewond tijdens een geweldsincident. De agressieve verdachte bleek 1.440 euro op zak te hebben. Ten behoeve van de gewonde agent werd slachtofferbeslag gelegd op een bedrag van 800 euro.
Logisch
In zijn uitreikingstoespraak noemde Erik Akerboom Meld Geld een low-tech oplossing: ‘Het is een kleine aanpassing in de werkwijze …en zo ontzettend logisch. Je vraagt je af waarom we het niet eerder hebben bedacht. Maar dat is vaak zo met goede ideeën. Er is iemand voor nodig die zich niet neerlegt bij de dagelijkse gang van zaken. Dit is een fraai staaltje omdenken.’
'Sociale innovatie'
Sjaak Spreeuw van het Team Innovatie van de politie noemt Meld Geld een ‘perfect voorbeeld van sociale innovatie. Hij roemt het doorzettingsvermogen van de mensen achter dit project. ‘Collega’s die zien dat iets niet goed werkt en daar iets op verzinnen. Om deze reden heeft Meld Geld dan ook zeer welverdiend de innovatieprijs gekregen.’
'Misdaad mag niet lonen'
Het afgepakte bedrag van bijna 2,6 miljoen euro is volgens de bedenkers van Meld Geld mooi, maar geen hoofdzaak. ‘Bij een grote fraude of financiële ontnemingszaak pakken we zo’n bedrag wel eens in één keer af’, zegt een van de betrokken financieel rechercheurs. ‘Maar waar het hier om gaat is dat het allemaal kleinere bedragen zijn die betrekking hebben op veelvoorkomende criminaliteit. Zaken die slachtoffers raken. Het maatschappelijk effect is dan ook groot. Sinds de intrede van Meld Geld wordt in dit soort zaken veel vaker geld afgepakt terwijl voorheen talloze kansen werden gemist voor het strafrechtelijk ontnemen. Meld Geld draagt bij aan de norm dat misdaad niet mag lonen en voorziet in financieel rechtsherstel voor zowel de daders en slachtoffers van misdrijven.’