14
Mon, Jul
25 New Articles

Algemeen

DEN HAAG - Zijne Majesteit de Koning opent op vrijdagmiddag 5 september het culturele programma ‘Ter Borch thuis in Zwolle’. Het is een eerbetoon aan een van de belangrijkste Zwolse kunstenaarsfamilies van de 17e eeuw, de familie Ter Borch.

Het programma geeft een uniek inkijkje in het stadsleven van de artistieke familie in Zwolle.

Twee generaties van de familie Ter Borch legden het Zwolse leven vast in een van de woeligste perioden uit de geschiedenis van de stad. Vader Gerard ter Borch de Oude was de leermeester van zijn dochters Anna en Gesina en zijn zonen Gerard, Harmen en Mozes. Het Academiehuis Grote Kerk, ANNO Stadsmuseum Zwolle en Museum de Fundatie brengen ieder afzonderlijk tentoonstellingen over en van de diverse gezinsleden.

Het bezoek van Koning Willem-Alexander begint in het Academiehuis. Daar vindt de openingshandeling plaats en krijgt de Koning een rondleiding over de tentoonstelling die zich specifiek richt op Gesina, de talentvolle dochter en zus uit het gezin. Het verhaal van Gesina wordt verteld aan de hand van haar tekeningen, een animatiefilm, poëzie, hedendaagse mode en een mix van beeld en ambacht.

Daarna wandelt de Koning naar Museum de Fundatie. Tijdens de wandeling krijgt de Koning een toelichting over de expositie van ANNO Stadsmuseum Zwolle. Hier staat het hele gezin centraal en ervaart de bezoeker wat het thema familie vandaag de dag betekent. De tentoonstelling in Museum de Fundatie is een samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam en bevat ruim honderdtwintig werken uit Nederlandse, Europese en Amerikaanse musea en particuliere verzamelingen die voor het eerst in een overzichtstentoonstelling zijn samengebracht. De Koning spreekt met conservator en samensteller van de tentoonstelling Marjorie E. Wieseman.

Ook heeft hij een ontmoeting met de Franse beeldend kunstenaar Chourouk Hriech. Zij ontwikkelde een installatie die hedendaagse beeldtaal verbindt met de 17e-eeuwse schilderkunst, specifiek geïnspireerd op familie Ter Borch. Na de rondleiding spreekt de Koning met studenten en docenten van de creatieve opleidingen ArtEZ en Cibap. Zij laten tijdens de expositieperiode in de tekenstudio van het museum hun eigen creatieve invulling en visie zien op ‘Ter Borch thuis in Zwolle’.

‘Ter Borch thuis in Zwolle’ is een samenwerkingsproject tussen zeven culturele instellingen, brancheorganisatie Creative Works en twee creatieve onderwijsorganisaties. Het programma duurt van 6 september 2025 tot en met 1 februari 2026.