DEN HAAG - De 1e Nederlandse militaire satelliet wordt op 30 juni tussen 15.00-18.00 (Nederlandse tijd) gelanceerd vanuit de Mojavewoestijn in de Verenigde Staten.
De nanosatelliet BRIK II wordt door het bedrijf Virgin Orbit in een baan om de aarde gebracht. BRIK II is een experimenteel project van de Koninklijke Luchtmacht. Defensie betreedt hiermee het ruimtedomein.
In de Defensievisie 2035 staat dat de ruimte een noodzakelijke schakel is geworden voor het informatiegestuurd optreden van de krijgsmacht. Defensie is zeer afhankelijk van satellieten. Denk bijvoorbeeld bij het gebruik van navigatie- en communicatiesystemen. En als het gaat om strategische inlichtingen is het gebruik van de ruimte onmisbaar. Niet voor niets heeft de NAVO in december 2019 besloten de ruimte als militair domein aan te merken.
Amerika, Rusland en China zijn al jaren de grote speler op dit gebied. Ook zijn er al verschillende andere NAVO-lidstaten die 'iets' doen met de ruimte. Ook een hightech land als Nederland moet militair in het ruimtedomein aanwezig zijn om te helpen de NAVO beter geïnformeerd te houden.
Samenwerking
Om de ontwikkeling schaalbaar en betaalbaar te houden, werkt Defensie samen met de Nederlandse industrie en kennisinstituten. BRIK II is hieruit voortgekomen. De lancering is een eerste test om het potentieel van nanosatellieten voor militair en civiel gebruik aan te tonen. Het Delftse bedrijf Innovative Solutions in Space is de ontwerper en integrator van BRIK II. Het Koninklijke Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft nieuwe technologieën ontwikkeld die via de BRIK II in de praktijk worden gebracht. Daarnaast is er samenwerking met de Technische Universiteit Delft (TU-D) en internationaal met de University of Oslo.
Brik
De satelliet is niet veel groter dan een pak melk. Het kleine formaat biedt als voordeel dat de satelliet veel sneller gebouwd kan worden en vele malen goedkoper is, ook om te lanceren. De naam is een verwijzing naar het eerste vliegtuig voor de Luchtvaartafdeling in Soesterberg. Dit toestel uit 1913 heette ‘De Brik’ en werd door de Nederlandse krijgsmacht ingezet om het luchtvaartdomein te ontdekken.