Hilversum - Veel mensen kopen en verkopen tweedehands goederen op online marktplaatsen. Maar zij zijn niet de enige die zich hier ophouden.
Ook criminelen maken gebruik van verkoopsites om nietsvermoedende verkopers op te lichten. Na verschillende aangiftes in Laren en Blaricum heeft de politie zes verdachten aangehouden. Ontdek hoe u zich kunt beschermen tegen deze vorm van phishing én hoe u geen geldezel wordt.
Het komt vaker voor dat de politie in een korte periode meerdere aangiftes binnenkrijgt over eenzelfde soort fraude met betaalapps van banken. Onlangs was dit het geval in Laren en Blaricum. Vanaf december 2018 ontvingen we ruim veertig aangiftes waarbij een zogenaamde geïnteresseerde koper op Marktplaats de slachtoffers geld afhandig probeerde te maken via een 1 cent betaalverzoek. Hierbij werden diverse slachtoffers ook bedreigd en afgeperst.
Na onderzoek zijn van januari tot en met maart zes verdachten opgepakt. Zij worden verdacht van computervredebreuk, oplichting, bedreiging en/of afpersing. Twee van de zes verdachten waren zogenoemde geldezels. De geldezels zijn twee jongens van 15 en 16 jaar uit Bussum en Hilversum. De andere vier verdachten zijn drie jongens van 16 jaar uit Nederhorst den Berg, Hilversum en Huizen en een man van 19 uit Hengelo. De 16-jarige verdachte uit Huizen en de 19-jarige verdachte zitten nog vast. Het onderzoek loopt nog.
Whatsappfraude met 1 cent via Markplaats
- Adverteerders op verkoopsites worden benaderd door iemand die zich voordoet als potentiele koper.
- De communicatie wordt voorgezet via WhatsApp.
- De zogenaamde koper zegt dat hij al vaker is opgelicht door mensen die adverteren op een verkoopsite en vraagt de verkoper om 1 cent over te maken via een speciaal betaalverzoek.
- Veel mensen voldoen vervolgens aan dit verzoek, omdat ze bedenken dat je je aan één cent geen buil kunt vallen. En dát is precies waar de oplichters op uit zijn. Die ene cent kan u uw bankrekening kosten.
- De link die de zogenaamde koper stuurt is vals. Het lijkt op een gewone bankwebsite, maar het gaat om een kopiewebsite. Als iemand nietsvermoedend zijn inloggegevens intikt, krijgt de oplichter deze gegevens ook en kan hij of zij de rekening plunderen.
- Voorkom oplichting. Ontvangt u het verzoek om 1 cent over te maken, zogenaamd om te laten zien dat u te vertrouwen bent? Trap er niet in. Ga niet met deze zogenaamde koper in zee en klik niet op de link.
- Is het u toch overkomen? Doe meteen aangifte en vertel de politie zoveel mogelijk gegevens van de oplichter die u geld afhandig heeft gemaakt. Waarschuw ook uw bank, zodat er geen geld van uw rekening kan worden gehaald! Ontdek meer over internetoplichting.
Meer weten over geldezels
Wat is een geldezel?
Een geldezel of money mule is een katvanger die zijn of haar bankrekening tegen beloning laat misbruiken voor criminele activiteiten. De geldezel sluist, bewust of onbewust, frauduleus geld door naar criminelen. Of de geldezel leent zijn of haar bankpas met pincode uit.
Waar vinden criminelen geldezels?
Door de inzet van geldezels of money mules kunnen criminelen geld verdienen terwijl ze zelf anoniem blijven. Daarom zijn criminelen altijd op zoek naar geldezels. Hiervoor kunnen ze op allerlei manieren mensen benaderen, bijvoorbeeld anoniem via online advertenties, maar ook rechtstreeks via whatsapp, social media of op het schoolplein. Mensen kunnen worden overgehaald om mee te doen via een beloning, maar ook via chantage of bedrog.
Geldezel of money mule strafbaar
Niet iedereen die zich beschikbaar stelt als geldezel of money mule weet dat dit strafbaar is. Ze realiseren zich vaak niet dat ze actief meehelpen aan het witwassen van illegaal geld. De pakkans is hoog en de gevolgen groot.
- Banken doen aangifte van geldezels bij politie en justitie zodat ze kunnen worden vervolgd.
- De geldezel draait op voor de schade en wordt strafrechtelijk vervolgd. Het gevolg? Een forse schuld en een strafblad.
- De geldezel komt op een zwarte lijst (het zogeheten incidentenwaarschuwingssysteem financiële instellingen): hij of zij kan lange tijd zeer moeilijk gebruikmaken van financiële diensten van banken, zoals het aangaan van een lening of hypotheek of het openen van een nieuwe rekening.
Wat kunt u doen om geen geldezel te worden?
- Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook.
- Ontvangt u een verdachte e-mail? Geef geen antwoord en klik niet op links in de mail.
- Controleer of het (buitenlandse) bedrijf uit die mooie vacature wel echt bestaat.
- Geef nooit uw bankpas en pincode aan iemand anders.
- Vermoed u dat u wordt gebruikt als geldezel? Kom meteen in actie voordat het te laat is. Stop met het overmaken van geld en stel de politie (0900 8844) en uw bank op de hoogte.
- Ontdek tips voor jongeren.