Rotterdam - De politie-inzet rondom het betaald voetbal nam afgelopen seizoen fors af, zo blijkt uit het nieuwe jaarverslag Voetbal en Veiligheid over het voetbalseizoen 2017/2018.
Het totaal aantal incidenten bleef afgelopen jaar vrijwel gelijk. Het afsteken van vuurwerk was ook dit seizoen veruit het meest voorkomende incident. Het aantal stadionverboden hiervoor verdubbelde. “Een teken dat er beter samengewerkt wordt in de aanpak van vuurwerk”, aldus Frank Paauw, portefeuillehouder Voetbal Nationale Politie.
Jaarlijks publiceert het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) de cijfers over het afgelopen seizoen, afgezet tegen andere seizoenen. Het gaat om cijfers van de politie, aangevuld met cijfers van de KNVB en het openbaar ministerie. Seizoen 2017/2018 toont een kleine stijging van het aantal incidenten binnen het stadion, een lichte daling van het aantal incidenten buiten het stadion en een forse daling van de politie-inzet. “De daling van de politie-inzet is het meest opvallende in dit jaarverslag.”, licht Frank Paauw toe. “Maar die daling is geen doel op zich. Gastvrij en toegankelijk voetbal wel. Maar daarbij passen minder restricties en minder politie-inzet. Zolang dat op een veilige manier kan. De daling van inzet toont dat die veiligheid op andere wijze wordt geboden. Dat is een goede ontwikkeling.”
Vuurwerk
“Dertig jaar geleden vonden we sigaretten in een glaasje op tafel bij een verjaardag heel normaal. Nu zou het raar zijn. Hopelijk komt er ooit een dag dat vuurwerk op een voetbaltribune net zo raar gevonden wordt.” Die wens sprak Frank Paauw vorig jaar uit rond de publicatie van het CIV Jaarverslag seizoen 2016/2017. De cijfers lieten toen een flinke stijging van het aantal vuurwerkincidenten zien. Dat aantal was afgelopen seizoen, zo laten de cijfers in dit verslag zien, onverminderd hoog. De stadionverboden voor vuurwerkgerelateerde incidenten zijn afgelopen seizoen flink gestegen. “Dat is goed nieuws voor de echte voetbalsupporters. Voor hun veiligheid moet het vuurwerk van de tribunes verbannen worden. Dat er meer stadionverboden zijn uitgereikt is een teken dat de opsporingsmogelijkheden van BVO’s zijn verbeterd en dat samenwerking tussen BVO, KNVB en overheden is verbeterd.”, aldus Paauw.
Zware mishandeling
“Afgelopen jaar zijn er veel handen op elkaar gegaan voor een aanpak tegen vuurwerk in stadions. Er zijn plannen gemaakt, regels aangescherpt, stappen gezet op het gebied van handhaving, opsporing en vervolging en er wordt een bewustwordingscampagne voorbereid. Helaas maakte de seizoensopening van het huidige seizoen al meteen duidelijk hoe nodig dat is.”, vertelt Paauw. “Tijdens de Johan Cruijffschaal tussen PSV en Feyenoord werd massaal vuurwerk afgestoken en zelfs op het veld gegooid. KNVB en Feyenoord gaven een krachtig signaal af door aangifte te doen van poging tot zware mishandeling van spelers en stewards. Mensen die fakkels afsteken op de tribune terwijl ze dicht opeen gepakt staan met medesupporters of die vuurwerk op het veld gooien en daarmee het risico nemen een speler of steward te verwonden, dat zijn wat mij betreft geen supporters.”
Samen voor veilig voetbal
Samenwerking tussen overheden, BVO’s én supporter is de sleutel tot nog meer stappen op het gebied van gastvrij, toegankelijk en veilig voetbal. Tot die conclusie komen zowel de KNVB, enkele voetbalcoördinatoren van de politie en de voorzitter van het Supporterscollectief in interviews die te lezen zijn in het jaarverslag. Frank Paauw is het daar roerend mee eens: “Gelukkig zijn er ook steeds meer voetbalfans die zich uitspreken tegen het vuurwerk op de tribunes. Supporters zijn beter georganiseerd dan ooit en de tijd is rijp om het gesprek aan te gaan met hen over alternatieven. Samen moeten we kijken naar oplossingen. Ik kijk uit naar een nieuw seizoen met mooie samenwerkingen. Met de clubs, de KNVB, het OM, gemeenten, maar vooral ook met de supporter.”