Driebergen - De Telegraaf publiceerde vandaag onder de kop ‘Alarm over transportrcriminelen’ een artikel waarin een transportondernemer de noodklok luidt over het grote aantal diefstallen uit vrachtwagens.
Volgens de ondernemer wordt er niets aan gedaan en doen veel transportondernemers geen aangifte meer. De ondernemer heeft minister Grapperhaus een open brief gestuurd waarin hij de minister vraagt actie te ondernemen.
Wie het artikel leest, krijgt de indruk dat de politie het onderwerp transportcriminaliteit niet serieus neemt en zelfs slachtoffers van ladingdiefstal wegstuurt als ze aangifte willen doen. Wij vinden het daarom belangrijk om een compleet beeld te schetsen van wat wij allemaal doen op dit vlak.
Transportcriminaliteit is een belangrijk aandachtsgebied voor de politie en daarom neemt ze samen met partners als Transport en Logistiek Nederland (TLN), Verbond van Verzekeraars, Rijkswaterstaat en het ministerie van Justitie en Veiligheid deel aan het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing. Daarin hebben de samenwerkende partijen een actieplan opgesteld waarin wordt beschreven hoe de deelnemende organisaties de strijd aangaan tegen transportcriminaliteit. Als een van de speerpunten is benoemd de strijd tegen ladingdiefstal.
Speciaal aangifteloket
Omdat de logistiek nooit stilstaat, is het belangrijk dat ondernemers zonder tijdverlies en ongeacht de plaats en tijd aangifte kunnen doen. Vanaf 15 mei 2017 kan iedere ondernemer 24 per dag aangifte doen van ladingdiefstal via een speciaal aangifteloket. Aangiftes zijn belangrijk als bron voor informatie voor het bestrijden van transportcriminaliteit. Op basis van een volledig beeld kan de politie maatregelen treffen. Komt de aangifte kort na de diefstal gaan we ook direct ter plaatse om de aangifte op te nemen en onderzoek te doen. Met de ingebruikname van dit loket ging een lang gekoesterde wens van de transportbranche in vervulling. TLN benadrukt in al haar uitingen richting haar leden dat het doen van aangifte van belang is.
Aanhoudingen
De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid verrichtte in 2017 24 onderzoeken naar aanleiding van aangiftes. Daarbij zijn 22 verdachten aangehouden. Daaronder de vijf Roemenen die in juli op de Veluwe werden aangehouden omdat ze verdacht worden van ladingdiefstal vanuit rijdende vrachtwagens. De bende wordt van diefstallen in verschillende Europese landen verdacht. Verzorgingsplaatsen worden standaard meegenomen in de surveillance en controleacties op zogenaamde hotspots hebben tot aanhoudingen geleid.
Eigen verantwoording
Ladingdiefstal heeft dus wel degelijk de aandacht van de politie en de samenwerking met bijvoorbeeld de transportbranche is goed. Daarnaast hebben de transporteurs zelf ook een verantwoording om de kans op ladingdiefstal te verkleinen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het inzetten van voertuigen bij het vervoer van diefstalgevoelige goederen die voorzien zijn van track en trace, bij voorkeur met noodknop en aansluiting op een Particuliere Alarmcentrale. Gebruik maken van beveiligde parkeerplaatsen zoals de pas geopende nieuwe beveiligde parkeerplaats bij Hazeldonk waardoor daar het aantal diefstallen bijna nihil is.
Met de ondernemer die de brief naar de minister heeft gestuurd is al een afspraak gemaakt. Ook met andere ondernemers die vervelende ervaringen hebben willen we graag in contact komen zodat we hier actief me aan de slag kunnen.