15
Fri, Nov
0 New Articles

politie

Den Haag - De Nederlandse politie is een populaire werkgever onder jongeren. Toch zijn er nog groepen die een baan bij de politie minder zien zitten.

Vooral het imago van de Nederlandse politie onder jongeren met een migratieachtergrond moet beter, bleek begin 2016 uit een onderzoek dat de politie liet uitvoeren door onderzoeksbureau Motivaction. De getroffen maatregelen werpen nu hun vruchten af. Het percentage aspiranten met een migratieachtergrond is gestegen van 10 procent in 2013 naar ruim 19 procent in 2016. In 2017 zet die stijgende lijn zich door.

Verbinding met de samenleving
‘De politie hecht veel waarde aan divers samengestelde teams’, stelt korpschef Erik Akerboom. ‘Als politie hebben we de operationele noodzaak om meer divers te worden. Dit om de verbinding met de samenleving te houden. We willen een politie van iedereen zijn. Uit de instroomcijfers van nieuwe agenten blijkt dat we daarin inmiddels succesvoller zijn.’ Akerboom gebruikt een brede definitie van ‘divers’: ‘Hiermee doel ik behalve op mensen met een migratieachtergrond bijvoorbeeld ook op LHBTI’ers (lesbisch, homo, biseksueel, transgender en intersekse, red.) en hoog opgeleide zij-instromers’, aldus de korpschef.

agent praat in portofoonImago-onderzoek
Uit het onderzoek van Motivaction uit 2016, waarover een landelijke krant vandaag bericht, bleek dat de helft van de jongeren met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond denkt dat zij bij de politie geen gelijke kans krijgen. Verder kwam naar voren dat er onduidelijkheid is over de selectieprocedure bij de politie. Bovendien verwachten jongeren met een migratieachtergrond zich niet thuis te voelen bij de politie, bleek uit het onderzoek. De bedrijfscultuur zou niet ingericht zou zijn op diversiteit. Motivaction concludeerde dat de politie er in het algemeen niet goed op staat bij Nederlanders met een migratie-achtergrond. Deze negatieve teneur zou zwaar meewegen bij de beslissing om wel/niet te solliciteren.

Imago verbeterd
Inmiddels zijn er flinke stappen gezet om het imago van de politie als werkgever bij deze en andere doelgroepen te verbeteren. Zo zijn er voor elke eenheid ‘recruiters’ aangesteld om te kunnen werven op diversiteit. Belangstellenden met een migratieachtergrond worden beter voorbereid op de selectieprocedure. Mede hierdoor is er recent meer animo voor een politiecarrière onder Nederlanders met een migratie-achtergrond. Tot eind mei was landelijk gezien 19 procent van de aspiranten ‘divers’ en 26 procent van de aanstellingen bestond uit zij-instromers. Regionaal zijn er nog wel verschillen. Hieraan wordt gewerkt, volgens Akerboom. ‘Niettemin zijn de cijfers boven verwachting. Ons streven is dat eind 2018 een kwart van de instromende aspiranten divers is.’

Stijgende lijn vasthouden
De stijgende lijn is dus ingezet, maar er zijn nog stappen te maken. Onder meer door te scouten op scholen en studentenverenigingen, maar ook door samenwerking te zoeken met gemeenten en de uitkeringsinstantie UWV. Ook is de politie aanwezig op evenementen waar specifieke doelgroepen aanwezig zijn. Daarnaast is er meer aandacht voor het behoud van divers talent, bijvoorbeeld met een speciaal voor hen ontwikkeld leiderschapsprogramma.