Noord-Holland - Op woensdag 21 februari jl. hield de politie een 33-jarige man uit Almere aan op verdenking van computervredebreuk. Het politieonderzoek is afgerond en tegen de verdachte is een dossier opgemaakt.
Op 17 maart 2017 startte het team Cybercrime van de politie-eenheid Noord-Holland het onderzoek nadat een 32-jarige vrouw uit Zwanenburg aangifte had gedaan van computervredebreuk. De verdachte had de iCloud van het slachtoffer gehackt waardoor privémateriaal verspreid kon worden. Tijdens het onderzoek, bleek dat de vrouw niet het enige slachtoffer van de verdachte was.
Opvragen gegevens
Met de gegevens die het slachtoffer aan de politie verstrekte, kon het team Cybercrime bij meerdere bedrijven gegevens opvragen. Dit leidde onder andere naar het IP-adres van de verdachte. Maar wat hieruit ook naar voren kwam, was dat de verdachte nog minimaal 187 andere individuele Google en iCloud accounts van vrouwen had benaderd. De politie ontving op 15 oktober jl. een tweede aangifte die eveneens leidde naar het IP-adres van de verdachte.
Doorzoeking woning verdachte
Op 20 december 2017 werd onder leiding van de rechter-commissaris een doorzoeking verricht in de woning van de verdachte. Hier werden in totaal 22 gegevensdragers (laptops, smartphones, etc.) in beslag genomen voor nader onderzoek.
Na onderzoek aan de gegevensdragers, werden onder andere ruim 30.000 privébeelden van derden aangetroffen. Aan de hand van deze beelden, kon een aantal vrouwen worden geïdentificeerd omdat zij in de publieke belangstelling staan. Alle gedupeerden werden door de politie benaderd, hetgeen leidde tot nog eens bijna 30 aangiften.
Aanhouding en verdenking
De verdachte kon op 21 februari worden aangehouden en de man werd op 23 februari voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rechter-commissaris bepaalde dat de voorlopige hechtenis werd geschorst onder voorwaarden.
Het dossier dat tegen de verdachte is opgemaakt, wordt binnenkort aangeboden aan de Officier van Justitie. De man wordt verdacht van het hacken van privé-accounts van meerdere vrouwen.
De Officier van Justitie besluit uiteindelijk of er tot vervolging van de verdachte wordt overgegaan.
Veiligheidsmaatregelen
De teamchef van het team Cybercrime Noord-Holland, Fred Ootes, vertelt; ‘Het plaatsen van privégegevens op internet is bijna onherstelbaar en kan je blijven achtervolgen. Als iets eenmaal op het internet staat, is het (bijna) onmogelijk het voor 100% te verwijderen en kan het steeds opnieuw worden geplaatst.’
Tips
De politie adviseert dan ook bepaalde veiligheidsmaatregelen te treffen om het risico op het hacken zo klein mogelijk te houden;
-Kies een ingewikkeld wachtwoord (met hoofdletter, speciale tekens en cijfers) of kies een wachtzin van minimaal 6 woorden (die is makkelijker te onthouden en moeilijker te kraken dan een wachtwoord).
-Kies geen wachtwoord dat je al vaker hebt gebruikt.
-Maak gebruik van een tweestapsverificatie: daarbij log je bijvoorbeeld eerst in op je computer en vervolgens krijg je een code binnen op je mobiele telefoon.
Kijk voor meer tips op: www.nederlandveilig.nl/veiliginternetten/tips.
Voor meer informatie over cybercrime, klik hier.