18
Mon, Nov
0 New Articles

politie

Midden-Nederland - “Het geweld dat we in de drugsindustrie zien, staat voor de meeste mensen ver van hen vandaan. Totdat het in hun eigen wijk gebeurt…”

Aan het woord is Liesbeth Maas van de politie die samen met Johan van Hartskamp verantwoordelijk is voor de aanpak van ondermijning in Midden-Nederland. In de nieuwste Politie Podcast ontdekt u waarom ondermijning ons allemaal raakt.

Ga direct naar de podcast.

Op de dag van de uitspraak in de zaak van de zogenoemde vergismoord in Utrecht, op 27 maart 2019, verschijnt de nieuwste Politie Podcast op Spotify en iTunes . U luistert naar Johan van Hartskamp, hoofd van de dienst regionale recherche, en Liesbeth Maas, districtschef van de politie in de stad Utrecht. “Zo’n schietincident komt voort uit de oorlogen die woeden in de drugsindustrie. Wij zien die drugsindustrie in onze wijken terug in de vorm van excessief geweld”, vertelt Maas.

Wat is ondermijning?

Als de bovenwereld en de onderwereld met elkaar verweven raken, noemen we dat ondermijning. Criminelen gebruiken bijvoorbeeld legale bedrijven om hun illegale activiteiten mogelijk te maken. Hierbij schuwen ze het gebruik van extreem geweld niet. Ontdek meer over ondermijning en hoe u het kunt herkennen bij u in de buurt.

Keiharde mentaliteit in drugswereld

Het snelle geld in de ondermijnende criminaliteit heeft een aantrekkingskracht op jongeren, maar – zo waarschuwt Maas – de prijs die zij betalen is hoog. Zij lopen het risico opgepakt en vervolgd te worden. En in het wereldje zelf heerst een keiharde mentaliteit. “Dit betekent dat jongens die denken hier lichtvoetig in te stappen tot de ontdekking kunnen komen dat ze achterna worden gezeten. Je bent je veiligheid niet meer zeker. En dat geldt ook voor je broertjes en zusjes, want natuurlijk wordt er gekeken naar hoe ze iemand kunnen treffen.”

Drugs veiligheidsprobleem

Maas vertelt over de grote impact van drugsgebruik en wat collega’s hiervan merken in het dagelijkse werk. “Op het moment dat mensen drugs gebruiken vallen remmingen weg. Worden ze roekelozer, agressiever, handtastelijker. Wij komen bij verkeersongevallen waarbij drugs in het spel zijn, met veel letsel en verdrietige gevolgen. Of bij mensen die uit een flat sprongen, omdat ze dachten te kunnen vliegen. Ook moeten agenten heftiger optreden, omdat een pijnprikkel met een wapenstok niet binnenkomt. Daarmee is drugsgebruik niet langer een volksgezondheidsprobleem maar echt een veiligheidsissue. Niet alleen voor de overheid, maar voor elke Nederlander.”

Luister nu de podcast.

Aanpak ondermijning

Het gebruik van excessief geweld - met als gevolg een vergismoord - is volgens Hartskamp een van de redenen dat de politie de aanpak van ondermijning hoog op de agenda heeft staan. “Het excessief geweld is echt ongelofelijk groot. We zien de impact hiervan op de samenleving."

Politie, gemeenten, openbaar ministerie en belastingdienst trekken samen op in de strijd tegen ondermijning. Hierbij richten we ons op drie prioriteiten: verstoring van de criminele samenwerkingsverbanden, inzichtelijk maken en verstoren van druggerelateerde geldstromen en verstevigen van de bestuurlijke weerbaarheid. Maas: “We slaan de handen ineen met de gemeente, FIOD en Belastingdienst om deze criminelen niet alleen strafrechtelijk aan te pakken, maar ook via de fiscale en bestuurlijke weg.”

Luister mee met de podcast.


Wat was er aan de hand met de vergismoord in Utrecht?

Op 12 januari 2017 werd een 31-jarige man voor zijn woning aan de Faustdreef in Utrecht doodgeschoten. De moord was een vergissing. Het eigenlijke doelwit was een andere man die in dezelfde flat als het slachtoffer woonde. Deze vergismoord is een van de vele liquidaties die in Midden-Nederland, maar ook in de rest van het land, plaatsvindt als gevolg van ondermijnende criminaliteit.

Ontdek meer over ondermijning.


Wat kunt u doen tegen ondermijning en drugsoverlast?

Iedereen kan te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit. Ziet, hoort of ruikt u onraad? Meld het. Altijd. Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem. Bel 0800 -7000. Ontdek in ons dossier ondermijning hoe u ondermijning in uw buurt kunt herkennen.