22
Tue, Jul
9 New Articles

FOTO: POLITIE

politie

AMSTERDAM - In een grootschalig internationaal strafrechtelijk onderzoek naar mensenhandel en uitbuiting houden de Roemeense en Nederlandse autoriteiten op 1 juli 2025 een gezamenlijke actiedag.

Tijdens deze gecoördineerde actie worden in totaal dertien verdachten (in de leeftijd van 20 tot 43 jaar) aangehouden: zes in Nederland en zeven in Roemenië. Van deze zeven zijn er inmiddels vier op basis van een Europees Arrestatiebevel overgeleverd aan Nederland. Alle verdachten hebben de Roemeense nationaliteit.

De verdachten worden ervan verdacht kwetsbare Roemeense vrouwen te hebben geronseld en vervolgens te hebben uitgebuit in de prostitutie, voornamelijk in Amsterdam en omgeving. De slachtoffers zijn vrouwen in de leeftijd van 21 tot en met 37 jaar. Mogelijk is de criminele organisatie al meerdere jaren actief en zijn zeker tien vrouwen slachtoffer geworden van mensenhandel.

Modus operandi

De verdachten benaderen de vrouwen via sociale media en bouwen een romantische relatie met hen op. Ze doen zich voor als betrouwbare partners en schetsen een toekomstbeeld waarin liefde, veiligheid en financiële stabiliteit centraal staan. In de overtuiging dat ze samen aan een betere toekomst werken, stappen de vrouwen vervolgens vrijwillig in de prostitutie, vaak op aandringen van hun partner. Pas later blijkt dat deze zogenoemde relaties bedoeld zijn om de vrouwen emotioneel en economisch afhankelijk te maken. Wanneer slachtoffers twijfels krijgen of willen stoppen, gebruiken de verdachten in sommige gevallen psychische druk of fysiek geweld om hen onder controle te houden.

De opbrengsten uit de seksuele uitbuiting worden vervolgens witgewassen. Leden van de organisatie investeren het geld in onder meer luxegoederen en vastgoed in Roemenië. Op die manier probeert de groep de illegale inkomsten buiten het zicht van de autoriteiten te houden.

Actiedag

Tijdens de actiedag vinden in zowel Roemenië als Nederland meerdere huiszoekingen plaats. Daarbij nemen de autoriteiten waardevolle bezittingen in beslag en worden slachtoffers gehoord. Het gaat onder meer om voertuigen, contant geld en digitale gegevensdragers.

In Nederland zitten op dit moment nog acht verdachten in voorlopige hechtenis. De samenwerking tussen de Roemeense en Nederlandse autoriteiten wordt voorlopig intensief voortgezet, aangezien het onderzoek in beide landen nog in volle gang is.

Wat is mensenhandel?

Mensenhandel is een ernstig misdrijf en vormt een grove inbreuk op de menselijke waardigheid. Slachtoffers van mensenhandel verkeren vaak in schrijnende situaties waar zij zelf moeilijk uit kunnen ontsnappen. Mensenhandel wordt ook wel aangeduid als uitbuiting. We spreken van uitbuiting wanneer iemand wordt gedwongen bepaalde handelingen te verrichten, waar anderen voordeel uit halen.

Dwang kan op verschillende manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld door fysiek geweld of bedreiging. Maar ook subtielere vormen van dwang komen voor, zoals het misbruik maken van iemands kwetsbare positie of van een feitelijk overwicht in een afhankelijke situatie.

Mensenhandel komt in verschillende vormen voor, waaronder:

seksuele uitbuiting
arbeidsuitbuiting
criminele uitbuiting
gedwongen orgaanverwijdering