Den Haag - Update: Direct na de zes aanhoudingen van maandagochtend 30 december zijn er zeven woningen, een pakhuis, een auto en bestelbus doorzocht. Hierbij is ruim 370 kilo vuurwerk aangetroffen, waarvan 300 kilo in een op straat geparkeerde bestelbus lag.
Het vuurwerk wordt onderzocht. Daarbij werden een aantal nitraatbommen en een lawinepijl gevonden. Verder ontdekten agenten een wapenstok, diverse steekwapens, een kruisboog en een nepvuurwapen. Ook vonden agenten duizenden euro’s aan contant geld en gebruikershoeveelheden harddrugs. Alle goederen zijn in beslag genomen en worden onderzocht.
De politie heeft maandagochtend 30 december zes mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze de afgelopen maand vernielingen hebben gepleegd en rellen hebben georganiseerd. Onder de verdachten is een 38-jarige Hagenaar die op dinsdagavond 3 december een stuk zwaar illegaal vuurwerk zou hebben gegooid naar een politiebus. Het projectiel veroorzaakte een explosie onder het voertuig waardoor een agent blijvende gehoorschade opliep. Ook de bus zelf raakte zwaar beschadigd. Alle verdachten zitten vast in afwachting van verder onderzoek.
Het incident met de politiebus is gefilmd vanuit de politiehelikopter. Op de beelden is te zien dat een projectiel naar het voertuig rolt. Daarna volgt een explosie en vervolgens een tweede klap. Uit een gehoortest blijkt dat een van de agenten permanente gehoorschade heeft opgelopen. De andere betrokken agenten, er zaten er zeven in het voertuig, zullen nog een gehoortest ondergaan.
Uitgebreid onderzoek heeft geleid tot de aanhouding van de 38-jarige Hagenaar. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij openlijke geweldpleging en poging (zware) mishandeling. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
Opruiing
De politie heeft maandagochtend 30 december ook drie mannen aangehouden op verdenking van opruiing. Uit onderzoek van de recherche is gebleken dat de verdachten in de afgelopen periode hebben opgeroepen tot rellen in Den Haag. Het gaat om drie Hagenaars van 35, 37 en 39 jaar. De drie worden verdacht van opruiing tot het plegen van geweld tegen personen of goederen.
Verder is een 43-jarige Hagenaar aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij het oproepen tot ongeregeldheden in Laak. Hij zit vast op verdenking van opruiing.
Vervaardigen vuurwerkbom
Onderzoek na de vondst van een vuurwerkbom op zaterdag 7 december in een plantenbak voor een woning aan de Zeezwaluwstraat heeft maandagochtend 30 december geleid tot de aanhouding van een 42-jarige Hagenaar. De man kon worden aangehouden na onderzoek van het projectiel door forensisch rechercheurs. De man is aangehouden voor de Wet Wapens en Munitie. Verder wordt hij verdacht van voorbereidingshandelingen voor brandstichting en het veroorzaken van een explosie.
Ook wordt de Hagenaar verdacht van het opzettelijk inrijden op een politieagent op maandagavond 2 december. Deze agent was bezig met een aanhouding en moest plotseling opzij springen toen een personenauto in de Pluvierstraat op hem inreed.
Melding maken bij hulpdiensten
Bent u getuige van een verdachte situatie? Ziet u verdacht gedrag of een strafbaar feit gebeuren? Is er direct hulp nodig? Meld het de politie. Een melding kunt u zowel via telefoonnummer 0900-8844 doen als aan de balie van een politiebureau. Natuurlijk kunt u ook een melding maken via de agent op straat en het politie meldformulier. Liever anoniem blijven? Gebruik dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online.
Bel 112 bij spoed of heterdaadsituaties: als hulp bij direct levensbedreigende situaties nodig is. Of wanneer u verdacht gedrag signaleert of getuige bent van een misdrijf, bijvoorbeeld na een verkeersongeluk, bij brand of wanneer iemand inbreekt. Dan telt elke seconde. Meer informatie via deze link https://www.politie.nl/themas/melden.html.
Zelfgemaakt en illegaal vuurwerk: levensgevaarlijk!
Op het bezit van of de handel in vuurwerk staan forse geldboetes en zelfs gevangenisstraffen. Zelfgemaakt illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk want onvoorspelbaar: het kan te vroeg afgaan en ook de kracht kan overweldigend zijn met ernstig letsel of zelfs doden tot gevolg. De koker kan uiteenspatten waardoor de stukken als projectielen alle kanten opvliegen. Niet alleen gevaarlijk voor de afsteker, maar ook voor de omstanders. Zulke bommen maken is strafbaar, net als het bezit en afsteken van illegaal vuurwerk.
Vuurwerk veroorzaakt elk jaar weer forse (brand)schade en lichamelijk letsel. Vervoer over de weg en opslag in een woonwijk creëert extra veiligheidsrisico’s. Je moet er niet aan denken dat vuurwerk, soms met de kracht van een granaat, ontploft in een woonwijk. Daarom waarderen wij het des te meer als alerte mensen de politie waarschuwen bij het vermoeden van illegaal of zelfgemaakt vuurwerk. Vermoedt u dat iemand dit in huis heeft, twijfel niet en bel 112. Liever anoniem? Belt u dan met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
Geweld tegen politie en andere hulpverleners
Geweld tegen politiemensen of andere hulpverleners wordt niet getolereerd, daar treden wij hard tegen op. Welke vorm van geweld het ook betreft. Ons uitgangspunt is: handen af van onze hulpverleners. Tijdens de jaarwisseling letten wij extra op agressie met (illegaal) vuurwerk tegen onze politiemensen. Gooi je doelbewust zwaar knalvuurwerk richting hulpverleners of burgers? Dan kun je vervolgd worden voor (poging tot) zware mishandeling of (poging tot) doodslag.
Het OM treedt hiertegen consequent en daadkrachtig op. Om dit geweld zoveel mogelijk terug te dringen is in 2007 het programma Veilige Publieke Taak (VPT) gestart. Een belangrijk onderdeel van deze aanpak betreft de zogenaamde 'Eenduidige Landelijke Afspraken' (ELA) tussen politie en OM, die als doel hebben op eenduidige, effectieve en snelle wijze geweld en agressie tegen ambtenaren met een publieke taak aan te pakken. Hierbij wordt een aantal uitgangspunten gehanteerd. Zo zal de officier van justitie bij geweld tegen personen met een publieke taak de verdachte in beginsel ter verantwoording roepen voor de rechter, wordt de schade zoveel mogelijk verhaald op de dader en worden slachtoffers optimaal geïnformeerd.
Het OM verhoogt de strafeis bij geweld tegen publieke dienstverleners en andere beroepsbeoefenaars. Een strafeis komt tot stand door weging van de ernst van het feit, de omstandigheden waaronder het delict is gepleegd en de persoon van de verdachte.