Rotterdam - Khalid Chennouf is de ‘Nelson' van 2018. De Rotterdamse kickboksleraar ontving de Be a Nelson Award uit handen van politiechef Frank Paauw.
De award wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de politie-iftar aan mensen die bijdragen aan meer veiligheid en verbinding in de wijk.
De Rotterdamse thaiboksleraar groeide op in Marokko. Al jong beoefent hij diverse vechtsporten. En met succes. Op zijn 24e wordt hij wereldkampioen karate en begint hij zijn eigen sportschool. Na een periode in Frankrijk, waar hij jongeren traint in migrantenwijk Nancy, komt hij in 2004 naar Thaiboksschool Oude Westen Rotterdam. Khalid daagt de jongeren uit zichzelf te verbeteren zonder het plezier in de sport te vergeten. Khalid is duidelijk, streng en consequent en geniet als oud-kampioen veel respect bij de jongeren. Tegenwoordig traint Khalid niet alleen kinderen en jongeren, maar ook ouders, wijkagenten, jongerenwerkers, beleidsmakers en politici. De thaiboksschool maakt inmiddels deel uit van een brede wijkaanpak.
Gezellige en veilige wijk
Voor de kickboksleraar is verbinden iets vanzelfsprekends: “Als kinderen samen opgroeien en samen spelen, kunnen ze later ook goed samenwerken. Sporten leert jongeren discipline, samenwerking en omgaan met autoriteit. Zo probeer ik mee te helpen aan een veilige en gezellige wijk. De Be a Nelson Award is een mooie waardering voor mijn werk.”
We doen het samen
Met maar liefst 45% van de stemmen is Khalid de overtuigende winnaar. De andere genomineerden waren buurtmoeder Zainab Abdella uit Capelle aan den IJssel, kerkvoorganger Anthony Wever uit Hellevoetsluis en Simone Schraepler van The Social Bakery in Rotterdam. Politiechef Frank Paauw: “Het liefst zou ik iedereen een award geven. Het zijn allemaal prachtige initiatieven die enorm belangrijk zijn voor ons werk. Als politie kunnen we het immers niet alleen, we doen het samen.”
Politie voor iedereen
De Iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. De Iftar is een van de evenementen waarbij de politie aansluit om in contact te komen met de grote diversiteit aan mensen die de Eenheid Rotterdam rijk is. Zo neemt de politie deel aan Keti Koti, Holi, Chanoeka, kerstmarkten en Roze maandag. Politiechef Frank Paauw: “Respect tonen voor iemands cultuur en/of religie is een belangrijke voorwaarde voor wederzijds begrip en goed contact. We zijn immers een politie voor iedereen.”