Arnhem - De jacht op een politieagent na het optreden in het Arnhemse Sonsbeekpark tijdens Koningsdag is onacceptabel en tevens strafbaar. Dat stelt sectorhoofd Naomi Hoekstra van het district Gelderland-Midden.
''Collega’s staan daar voor de veiligheid van mensen in en om het park.''
De politie moest dinsdagavond rond 20:00 uur optreden aangezien het te druk werd in het park. Het overgrote deel van de aanwezigen gaf gehoor aan de oproep om te vertrekken, maar een klein deel bleef toch. Politieagenten werden uitgescholden, belaagd en bekogeld met onder meer flessen. Een voorbijrijdende ambulance werd eveneens bekogeld.
Impact enorm
Na meerdere verzoeken om te vertrekken moest uiteindelijk gepast geweld worden gebruikt door de politie. Dit geweld is gefilmd en wordt veelvuldig gedeeld op sociale media. Daarbij ook specifieke beelden van een collega. ''Kritiek hebben op de politie mag en het delen van beelden hoort bij deze tijd. Maar de manier waarop er over deze collega gesproken wordt is opruiend en teksten bevatten in sommige gevallen smaad en laster. De impact op collega’s en hun familieleden is enorm. Dat accepteren we niet'', aldus Hoekstra. Opruiing is net als smaad en laster strafbaar.
Steeds vaker
In 2020 was er een toename van 86% zichtbaar van het aantal keren dat politiemensen op sociale media werden belaagd en bedreigd; namelijk 108 keer. Dit fenomeen kan niet los gezien worden van het opzettelijk achterhalen van privégegevens met als doel intimidatie en bedreiging, ook wel doxing genoemd. Ook niet-politiemensen hebben hier in toenemende mate last van. Denk aan journalisten, politici en opiniemakers.
''Agressie en geweld lijken op te schuiven naar het digitale domein. Dit baart zorgen. Het raakt de persoonlijke levenssfeer van mensen en gaat echt een grens over.''