Nieuwegein - De politie heeft op 9 oktober een grootscheepse inval gedaan in meerdere panden van een tweetal bedrijven in Nieuwegein: een groothandel in hennepteeltbenodigdheden en een growshop.
Op zes locaties in Nieuwegein werden doorzoekingen verricht in bedrijfspanden en woningen. Op de inventaris van de twee bedrijven, meerdere panden, voertuigen en boten is beslag gelegd. Vier personen zijn aangehouden.
Tijdens de inval, die om 8.00 uur van start ging, zette de politie een groot deel van het bedrijventerrein Ravenswade af om ongestoord te kunnen werken. Personeel moest de panden verlaten. Agenten zetten verder op verschillende plekken in het land vrachtwagens van de groothandel langs de kant van de weg. De auto’s en lading werden in beslag genomen ten behoeve van het onderzoek.
Voorbereiding grootschalige hennepteelt
De invallen vormen de eerste zichtbare actie na onderzoek van ruim een jaar, dat plaatsvindt binnen de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Niet alleen de feitelijke grootschalige hennepteelt is strafbaar, maar per 1 maart 2015 is ook de voorbereiding of het vergemakkelijken van grootschalige en beroeps- of bedrijfsmatige illegale hennepteelt strafbaar gesteld in de Opiumwet.
Grootste leverancier
De groothandel wordt ervan verdacht als grootste leverancier in Nederland een belangrijke rol te spelen bij de professionele hennepteelt in Nederland en vermoedelijk de rest van West-Europa. Het onderzoek geeft aanwijzingen dat het klantenbestand vrijwel uitsluitend uit bedrijven bestaat die actief zijn in de hennepteelt. Producten van de onderneming zijn aangetroffen bij professionele hennepkwekerijen. Het bedrijf is daarmee een essentiële schakel in de grootschalige hennepteelt, zo luidt de verdenking.
Ondermijnende criminaliteit
Illegale drugshandel brengt onschuldige burgers in gevaar door gewelddadige uitwassen en brandgevaarlijke hennepkwekerijen. Hennepgebruik is schadelijk voor de volksgezondheid. De grote hoeveelheden geld die hier in omgaan leiden vaak tot witwassen. Dit tast onze rechtsstaat aan en noemen we ondermijning. De overheid pakt ondermijning gezamenlijk aan. Door deze gezamenlijke aanpak kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken en panden sluiten. Zo maken we samen wijken en buurten weer veiliger.