Nederland - Zesendertig medewerkers van de politie, de Koninklijke Marechaussee en enkele civiele experts kregen donderdag 1 november een herinneringsmedaille opgespeld. Ze kregen deze als dank en uit waardering voor hun werk tijdens buitenlandse missies.
Elk jaar organiseren de ministeries van Justitie en Veiligheid, Defensie en Buitenlandse Zaken samen met de politie en de Koninklijke Marechaussee dit evenement. De missiegangers verrichten hun werk - vaak onder moeilijke omstandigheden. Ze hielpen onder meer bij de aanpak van grensoverschrijdende, georganiseerde criminaliteit, aan het versterken van lokaal gezag en de opbouw van de rechtstaat.
Opbouw
Een van de missiegangers bij de ceremonie in het World Forum in Den Haag was brigadier Ricky van de Eenheid Oost-Brabant. Zij is net terug van een zestien maanden durende EU-missie in Kosovo. Daar hielp zij bij de opbouw van het politieapparaat.
Ideëel
De reden voor haar om op missie te gaan, was een ideële. ‘Mijn doel was om iets te doen voor anderen die wonen in gebieden waar het leven niet makkelijk is. Als welvarend land heb je namelijk ook een stukje verantwoordelijkheid voor andere landen. Maar toch… je gaat wel naar crisisgebieden. Tijdens zo’n missie kun je echt iets betekenen voor mensen.’
Thuisfront
Omdat de uitreiking van de medailles voor de tiende keer plaatsvond, waren ook oud-missiegangers uitgenodigd om de ceremonie bij te wonen. Evenals familieleden van de gedecoreerden. Onder meer minister Grapperhaus sprak de aanwezigen toe en roemde het goede en belangrijke werk dat was gedaan.
Thuisfront
Ook het thuisfront werd bedankt voor de steun. Zonder hen zouden mensen niet op missie kunnen gaan. Tijdens zo’n periode worden missiegangers thuis gemist. Daarom was er voor alle kinderen onder de zestien jaar waarvan de vader of moeder in het buitenland aan de slag was geweest, een kindermedaillon.