Kerkrade - Medewerkers van de politie en specialisten van het LFO zijn dinsdag nog tot in de avond bezig met technisch onderzoek in een loods aan de Locht waar maandagavond een grote illegale chemische fabriek.
De politie deed maandagavond een inval in het pand waarbij een 39-jarige man uit Den Haag die in het pand aanwezig was is aangehouden. Hij zal worden gehoord over de zaak. De installatie was nog deels in werking toen de politie het pand betrad. De zaak is veilig gesteld, waarna er dinsdag gestart is met uitvoerig technisch onderzoek, dat nog de hele dag in beslag zal nemen. De woensdag is voorzien voor de ontmanteling van de aangetroffen goederen en de loods zal worden ontruimd.
Uitzonderlijke vangst
Experts van het Landelijk Team Ondersteuning Ontmanteling (LFO) spreken qua capaciteit over het op een na grootste drugslaboratorium in Nederland ooit. Het pand staat vol met ontelbare jerrycans vaten, installaties, ketels andere goederen voor de productie van synthetische drugs. De overheid waarschuwt voor de gevaren van dit soort ondermijnende praktijken en vraagt burgers om te helpen deze criminaliteit aan te pakken. Lees ook deze flyer met informatie hierover.
Help mee!
De politie roept burgers op om te helpen in het onderzoek door verdachte zaken te delen. Bijvoorbeeld of er in de afgelopen periode personen het pand zijn in gegaan of er misschien auto’s zijn gezien op bijzondere tijdstippen. Heeft u verdachte zaken gezien? Personen of voertuigen? Deel dit dan via 0900 – 88 44 of indien gewenst via Meld Misdaad Anoniem onder telefoonnummer 0800-7000.
Synthetische drugs zijn verdovende of hallucinerende middelen die via een synthese (chemische verbinding) worden gemaakt. Synthetische drugs komen voor onder andere in de vorm van vloeistof, pillen of poeder. De bekendste voorbeelden van (synthetische) drugs zijn XTC, amfetamine/speed en GHB.
Wat doet de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO)?
De LFO is een ondersteunende forensische afdeling binnen de politie die getraind en uitgerust is om op het allerhoogste veiligheidsniveau te kunnen acteren bij zogenaamde CBRN incidenten: chemische, biologische, radiologische of nucleaire incidenten. Daarnaast geeft de LFO veiligheidsadviezen bij risicovolle opsporingsonderzoeken waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn of doet daar zelf het opsporingsonderzoek indien dit alleen met speciale bescherming bijvoorbeeld kan. Binnen de LFO zijn ook een aantal adviseurs gevaarlijke stoffen van de brandweer werkzaam. De LFO verricht haar werkzaamheden vooral gericht op veiligheid én opsporing.
Het LFO
De LFO is opgericht in 2001 en richtte zich in het begin vooral op de ontmanteling van MDMA (XTC) en amfetaminetype laboratoria. In de loop van de jaren heeft het werkveld zich verbreed en doet de LFO ook onderzoek naar de zelfproductie van precursoren (APAAN en safrol omzetting), synthetische cannabinoïden, designer drugs, medicinale producten, methamfetamine, cocaïne extractie laboratoria, heroïne versnijdingplaatsen en in samenwerking met EOD synthetische explosieven.