15
Fri, Nov
0 New Articles

politie

Nederland - De Regiegroep Voetbal en Veiligheid streeft naar een toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal. Daarbij is samenwerking tussen alle partijen cruciaal voor de veiligheid in en rondom de voetbalstadions.

Dat samenwerken resultaat geeft, blijkt nu uit het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) van de Nationale Politie. Niet alleen daalde het aantal ernstige misdrijven, ook het aantal personen dat met de politie in aanraking kwam (voor een strafbaar feit gerelateerd aan voetbal) ging omlaag.agent bij voetbal in psv stadion

Een andere positieve ontwikkeling is de daling van het aantal inzet-uren van de politie bij betaald voetbalwedstrijden. Na enkele jaren van stabiliteit, ging de inzet van 301.840 uur in 2014/2015 naar 273.938 uur in het seizoen 2015/2016. Daarmee zakte ook de gemiddelde inzet per wedstrijd. Met een totaal van 776 wedstrijden kwam het gemiddelde uit op 353 uur. Dat is 13 uur lager dan vorig seizoen (366 uur).

“Ondanks dat minder politie bij wedstrijden geen doel op zich is, vind ik dit een mooi resultaat. Het is indirect het gevolg van de verbeterde samenwerking,” aldus Frank Paauw. “Daarbij is het goed te constateren dat de clubs steeds meer hun verantwoordelijkheid pakken in het gezamenlijk streven naar een toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal.”

Iedereen moet zich welkom voelen in een stadion en geen last hebben van allerlei veiligheidsmaatregelen. Dat is de intentie van Voetbal2020. Nu treffen de maatregelen nog alle voetballiefhebbers, terwijl slechts een fractie van de bezoekers het voetbal gebruikt om zich te misdragen. Door raddraaiers gericht te straffen en uit het stadion te weren, wordt het stadion weer een plek waar het hele gezin op eigen gelegenheid naartoe kan. “Ik heb vertrouwen in deze aanpak. We zijn een weg ingeslagen waarin de focus wordt gelegd op de aanpak van raddraaiers, met zo min mogelijk hinder voor de gewone supporter. Deze raddraaiers moeten wij van het voetbalpodium verwijderen. Want elke supporter: jong, oud, man of vrouw, met of zonder kleine kinderen, moet kunnen genieten van een gezellige middag in het voetbalstadion,” aldus Paauw.

Jaarverslag

Het jaarverslag gaat over het seizoen 2015/2016 en geeft met een aantal kerngetallen inzicht in wat de politie doet in relatie tot voetbalveiligheid. Ook presenteren het Openbaar Ministerie (OM) en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) hun bijdrage in de afdoeningen en vervolgingen. Toch zijn niet alle inspanningen van de politie en haar partners uit te drukken in cijfers; in de praktijk zijn vele dreigingen, spanningen en conflicten de kop ingedrukt dankzij proactief (politie)werk.

Bekijk hier het jaarverslag.

Buiten de cijfers en een voorwoord van Frank Paauw (politiechef Rotterdam en portefeuillehouder Voetbal, Nationale Politie) komen ook onze veiligheidspartners Gijs de Jong (KNVB), het Supporterscollectief Nederland en Peter den Oudsten (burgemeester van Groningen) in het jaarverslag aan het woord. Vragen? Neem dan contact op met woordvoering politie via: 088-9640070.