ROTTERDAM - Vandaag, donderdag 23 januari, publiceren het Openbaar Ministerie (Rotterdam en Zeeland-West-Brabant (ZWB), de douane, de FIOD en de Zeehavenpolitie van zowel Rotterdam als Zeeland-West-Brabant de resultaten van de gezamenlijke drugsaanpak in de havens van Rotterdam, Vlissingen en Moerdijk.
Groot onderdeel hiervan zijn de jaarcijfers van de inbeslaggenomen cocaïne in 2024. Een significante daling in Rotterdam: 25.900 kg (2024) ten opzichte van 45.506 kg (2023). Een lichte stijging in ZWB: 12.664 kg (2024) ten opzichte van 11.300 kg (2023). De totale groothandelswaarde van alle onderschepte drugs is ruim 917 miljoen euro.
De publicatie vond plaats op het kantoor van de Douane op de Maasvlakte in Rotterdam. Het is voor het eerst dat de partners in de havens van de Eenheid Rotterdam en de Eenheid Zeeland West-Brabant gezamenlijk de cijfers publiceren. Een belangrijke ontwikkeling, maar ook een belangrijk signaal. Een aanpak in de haven werkt alleen als er (inter)nationaal dezelfde maatregelen worden genomen.
Bestrijding op vele fronten
Het bestrijden van drugsproblematiek in de havens gebeurt vanuit veel teams in wisselende samenstellingen en met verschillende invalshoeken. Terwijl het Hit And Run Cargo-team zich focust op drugsvangsten en aanhoudingen binnen criminele samenwerkingsverbanden, werken andere teams eraan om diverse modus operandi structureel te verstoren of zijn ze al jaren dagelijks bezig met de afhandeling van uithalers die zijn aangehouden.
Er wordt gewerkt aan het aanhouden van corrupte schakels in de haven, er wordt digitale surveillance uitgevoerd op basis van big data, er wordt projectmatig onderzoek verricht om criminele machtsstructuren te verstoren en er worden dekmantelfirma’s opgespoord en opgedoekt. Door de inzichten die voortkomen uit deze brede bestrijding van drugssmokkel, wordt het zichtbaar dat er verschuivingen plaatsvinden in de manier waarop drugscriminelen opereren.
Geen reden tot juichen
Met de terugloop van de inbeslaggenomen cocaïne in de haven van Rotterdam, lijken opgeworpen barrières hun vruchten af te werpen. Er is echter geen reden tot juichen. Hardnekkige problemen zijn aan de orde van de dag.
Daarnaast is er een stijging te zien bij de vangsten in Zeeland. En naast de 12.664 kg die in de haven is gepakt, draait de Zeehavenpolitie van Zeeland onderzoeken die tot vangsten op andere plekken binnen of buiten ons land plaatsvinden. Zo werden er in 2024 drie vangsten in Duitsland gedaan, met een totaalgewicht van 2.480.5 kg.
Strijd tegen drugssmokkel gaat onverminderd door
De vangsten van 2024 laten zien dat de havens van Zeeland-West-Brabant en Rotterdam voor criminelen een gewild gebied zijn om drugs aan land te brengen. Dat vraagt blijvende alertheid bij de opsporingsdiensten, maar zeker ook bij de bedrijven. Zeker ook omdat de gevolgen van georganiseerde, ondermijnende, criminaliteit voelbaar zijn in beide regio’s. Explosies bij voordeuren, bedreigingen en schietpartijen tasten het veiligheidsgevoel enorm aan. Dat baart grote zorgen. De strijd tegen ondermijnende criminaliteit moet en zal daarom onverminderd doorgaan.