Regio Den Haag - Straatroven, woninginbraken, overvallen en andere vormen van veelvoorkomende criminaliteit namen in 2018 in het werkgebied van de politie-eenheid Den Haag verder af. Ook loste de politie een groot aantal zaken op. Een terugblik op 2018.
De meeste cijfers over het politiewerk in 2018 worden bekend gemaakt in het jaarverslag dat in mei verschijnt. Op data.politie.nl is voor heel Nederland sinds donderdag 17 januari al wel het aantal in 2018 geregistreerde misdrijven terug te vinden. Dit aantal daalde in het werkgebied van de politie-eenheid Den Haag met zo’n zesduizend naar 85.753. Deze daling is in lijn met de landelijke trend.
In deze grafiek staat het aantal geregistreerde misdrijven, waarin zowel pogingen als voltooide misdrijven zijn meegenomen. Klik op de afbeelding om het aantal geregistreerde misdrijven van woninginbraken, zakkenrollerij, straatroof en overvallen in het werkgebied van de politie-eenheid Den Haag te bekijken.
Daling veelvoorkomende criminaliteit
De daling van de geregistreerde criminaliteit is te zien bij alle zogenoemde veelvoorkomende criminaliteit in de regio. Zo registreerde de politie in 2018 4.395 woninginbraken, tegenover 5.374 het jaar ervoor. Ook het aantal gevallen van zakkenrollerij (daling van 2.040 naar 1.346), straatroof (van 389 naar 328) en overvallen (van 101 naar 92) nam in 2018 af ten opzichte van het jaar ervoor. Meest opvallende hierin is de daling van het aantal overvallen in onze regio; landelijk was er sprake van een lichte stijging van zo’n vier procent.
29.130 prio-1 incidenten
In 2018 beantwoordden de medewerkers van 0900-8844 in de regio zo’n 400.000 telefoontjes. De medewerkers in de noodhulp handelden in 2018 zo’n 29.130 zogenoemde prio-1 incidenten af. Ook deze cijfers zijn, opgesplitst per gemeente, terug te vinden op data.politie.nl. Bij prio-1 incidenten gaat het om spoedeisende incidenten. Dit kan gaan om levensbedreigende situaties. Maar bijvoorbeeld ook om zogenoemde heterdaadsituaties, waarbij de politie snel een dader kan aanhouden.
Snel ter plaatse
De politie is dag en nacht bereikbaar. In noodsituaties doet de politie er alles aan om zo snel mogelijk aanwezig te zijn. Meestal lukt dat binnen een periode van drie tot tien minuten. In 87,7 procent van alle spoedmeldingen was de politie in het werkgebied van de Eenheid Den Haag binnen vijftien minuten ter plaatse. Dit is iets lager dan in de afgelopen jaren. Een reden hiervoor is niet te geven; dat kan bijvoorbeeld afhangen van het aantal incidenten dat gelijktijdig plaatsvindt, hoe dichtbij een politieauto op het moment van een melding is of hoe druk het is op de weg.
13 van de 16 levensdelicten opgelost
In totaal kwamen afgelopen jaar in het werkgebied van de politie-eenheid Den Haag zestien mensen om het leven door een misdrijf. In dertien van deze zaken werden een of meer verdachten aangehouden. Daarnaast wordt van twee andere overlijdens nog onderzocht of het gaat om natuurlijke overlijdens, of dat er mogelijk toch sprake is van een misdrijf.
Zaken opgelost
Moordonderzoeken vormen maar een heel klein deel van het politiewerk binnen de eenheid Den Haag. Veel vaker komen bijvoorbeeld onderzoeken naar vermiste personen voor. In 2018 deed de politie onder meer onderzoek naar de vermissing van Mona Baartmans en Nsimire. Maar ook onderzoeken naar bijvoorbeeld drugshandel, hennepteelt, witwassen en andere criminaliteitsvormen vinden dagelijks plaats. De politie deed bijvoorbeeld in een door de eenheid Den Haag georganiseerde landelijke actie in een onderzoek naar de motorclub Caloh Wagoh gelijktijdig invallen op tientallen plekken. En ook onderzocht de politie met succes een reeks van vernielingen en overlast in Noordwijk.
De politie-eenheid Den Haag pakte in 2018 79 criminele samenwerkingsverbanden aan en 23 miljoen euro af, meer dan ooit. Ook vonden vanuit de eenheid 35 onderzoeken plaats op het gebied van cybercrime. Deze, en andere, cijfers worden in het jaarverslag bekend gemaakt.
Contact met de inwoners
De politie-eenheid Den Haag wil midden in de samenleving staan en goed contact hebben met de inwoners. Zo kan de politie mee veranderen met de maatschappij. De politie doet dit bijvoorbeeld door bijeenkomsten te organiseren waar inwoners een kijkje krijgen achter de schermen van het politiewerk. Zo wordt voor inwoners uit de hele eenheid jaarlijks een zogenoemde ‘Den Haag Exclusief’ georganiseerd. Vanuit de basisteams wordt regelmatig via social media een ‘volgdienst’ gehouden, zoals in Leiden Noord. Ook vertellen regelmatig wijkagenten wat zij doen en waarvoor u bij hen terecht kunt, zoals wijkagent Ilse uit Alphen aan den Rijn.
De culturele wasstraat is een programma voor nieuwe politiemedewerkers die gedurende twee weken de Schilderswijk leren kennen, onder andere door in gesprek te gaan met bewoners.
Midden in de samenleving
De politie-eenheid Den Haag vindt het daarbij ook belangrijk dat de politie er is voor álle inwoners. Kennis van andere culturen en inwoners met andere achtergronden hoort bij goed politiewerk. Om die reden organiseerde de eenheid bijvoorbeeld een cursus Pools voor wijkagenten. Dat gebeurde niet om Poolse migranten voortaan in het Pools aan te spreken, maar wel om te weten waarom mensen met een Poolse achtergrond op bepaalde situaties misschien anders reageren dan verwacht. Ook werft de politie nieuwe agenten specifiek in haar eigen werkgebied, zo vonden het afgelopen jaar meerdere ‘meet & greets’ plaats, onder meer in Den Haag en in Leiden.
Waardering
De politie staat ook op andere manieren midden in de samenleving. Daarvoor ontvangt de politie regelmatig waardering. Zo werd een project bij de Dienst Regionale Recherche in 2018, waarbij mensen met autisme camerabeelden uitlezen, bekroond met de Cedris Waarderingsprijs. Het politieteam in Pijnacker-Nootdorp ontving samen met verschillende partners de Gouden Prokkel 2018 voor hun inspanningen in een lokaal evenement waarin mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar ontmoeten. Slecht twee voorbeelden van projecten waarbij de politie zich op een andere manier inspant voor de medemens.
Geweld tegen politieambtenaren
Helaas worden agenten vaak geconfronteerd met geweld dat zich tegen hen richt. Tijdens de jaarwisseling bijvoorbeeld, gebeurt het regelmatig dat agenten en andere hulpverleners zwaar vuurwerk naar zich krijgen gegooid. Tijdens de jaarwisseling 2017/2018 raakte een agent zwaargewond nadat hij ingreep bij een vechtpartij. Geweld tegen agenten wordt niet getolereerd.
Daarnaast gebeurt het steeds vaker dat agenten tijdens hun hulpverlening te maken krijgen met, of zelfs worden gehinderd door, mensen die filmpjes staan te maken. Waar mogelijk plaatst de politie schermen, zodat bijvoorbeeld gewonde slachtoffers van een misdrijf hiervoor worden afgeschermd. In een op Facebook gepubliceerd verhaal vertelt agent Gerwin hoe hij tijdens een reanimatie bezig is en de echtgenote van het slachtoffer tot haar ontzetting ziet hoe mensen door het raam staan te filmen.
Vooruitblik 2019
‘Op klassieke criminaliteit, zoals woninginbraken en straatroof, boeken we tot nu toe goede resultaten’, zegt politiechef Paul van Musscher van de Eenheid Den Haag. ‘Maar de veiligheidsvraagstukken veranderen, onder andere door digitalisering en internationalisering. Internetoplichting, kinderporno of witwassen van geld via digitale betaalmethoden vragen steeds meer onze aandacht en de resultaten zijn moeilijker te meten. Internationalisering brengt toenemende vluchtelingenstromen, migratiecriminaliteit, mensenhandel en ook polarisatie en radicalisering met zich mee. Als politie moeten wij flexibel kunnen inspelen op deze veranderende criminaliteit. Daarnaast blijft ook veelvoorkomende criminaliteit t een van de aandachtspunten van de politie, waarbij voorrang wordt gegeven aan incidenten waarbij mensen slachtoffer zijn geworden.’
‘Feit is dat we kritisch moeten kijken hoe en op welke wijze wij onze mensen en middelen inzetten. Hoe dragen wij bij aan een veiligere samenleving op zowel nationaal als lokaal niveau? We gaan daarbij veel meer kijken naar het effect van onze inzet, naar het resultaat dat wij boeken. Cijfers blijven belangrijk, maar zijn niet leidend.’
De veiligheidsvraagstukken veranderen; de politie verandert mee. Om snel en daadkrachtig te kunnen optreden en de publieke veiligheid te waarborgen, oefende de politie, al dan niet samen met de andere hulpdiensten, in 2018 in het optreden bij incidenten met extreem geweld. Deze oefeningen vonden plaats op straat, in schoolgebouwen, bioscopen of andere locaties waar veel mensen samenkomen.
De politie-eenheid Den Haag houdt jaarlijks toezicht tijdens een groot aantal evenementen in de regio, waaronder Prinsjesdag. Het filmpje geeft een goed beeld van het (zichtbare) politiewerk op de derde dinsdag van september.