26
Thu, Dec
0 New Articles

politie

Amsterdam - De politie is een onderzoek gestart naar ongeregeldheden rond de universiteitsprotesten. We roepen mensen op om beeldmateriaal met de politie te delen.

Vuurwerk, stenen, een bijtende vloeistof en een zelfgemaakte speer: het is een greep uit de voorwerpen die agenten op zich af zagen komen bij ongeregeldheden rond universiteitsprotesten. Politiemensen raakten daarbij gewond en er werd veel schade aangericht.

Het demonstratierecht is – zeker in Amsterdam – bijkans heilig. Er wordt in de eenheid Amsterdam veelvuldig gedemonstreerd: vorig jaar ruim 1600 keer. Daarbij staat de politie vrijwel altijd in verbinding met de organisatoren en de vele demonstraties verlopen ook eigenlijk altijd goed. Een enkele keer komt het voor dat een demonstratie ontbonden wordt door de driehoek, bijvoorbeeld omdat de wet wordt overtreden. Als een demonstratie wordt ontbonden dan worden demonstranten altijd herhaaldelijk gevraagd om vrijwillig te vertrekken. Als na meerdere waarschuwingen geen gehoor is gegeven aan deze vorderingen, kan de politie geweld gebruiken. Voordat we geweld gebruiken, wordt dit demonstranten kenbaar gemaakt, zodat zij nog de gelegenheid hebben om te vertrekken. Dat is bij de afgelopen demonstraties ook gebeurd. Geweld door politie ziet er altijd heftig uit en we komen nooit zo maar op het punt dat we dit toepassen.

Bij de afgelopen demonstraties zijn politiemensen geconfronteerd met relschoppers die geweld hebben gebruikt richting de politie. Hierbij zijn meerdere collega’s gewond geraakt. We doen onderzoek om te achterhalen wie hiervoor verantwoordelijk zijn en zijn daarom op zoek naar camerabeelden waarop relschoppers zijn vastgelegd die geweld hebben gebruikt.

Het geweld dat door de politie is gebruikt tijdens de verschillende protesten is aan regels gebonden en waar nodig wordt dit getoetst.

Bezetting UvA-gebouw 13 mei
Op 13 mei werd het UvA-gebouw bij Roeterseiland bezet. In het pand werden diverse vernielingen aangericht. De meeste demonstranten verlieten op verzoek van de politie het terrein vrijwillig. Een aantal activisten weigerde echter, waarna de ME heeft opgetreden. Er is rond de protesten gisteren één persoon aangehouden.

Onderzoek
Het opsporingsonderzoek richt zich op gewelddadigheden rond alle protesten rond de Universiteit van Amsterdam. Het beeld is op dit moment dat het merendeel van de aanwezigen vreedzaam wilde demonstreren. We kijken daarom ook welke (groepen van) mensen verantwoordelijk zijn voor de ontstane ongeregeldheden. De hulp van het publiek is daarbij meer dan welkom. We vragen daarom iedereen die beeldmateriaal heeft dit te delen met het tipformulier op politie.nl.

Online circuleren al veel beelden van de ongeregeldheden. Om het onderzoek zo zorgvuldig mogelijk te kunnen uitvoeren, vragen we dergelijk materiaal te delen. Heeft u beelden die bij kunnen dragen aan het onderzoek naar het toegepaste geweld bij de ongeregeldheden rondom de universiteitsprotesten, deel die dan met de politie.