Den Haag - De scanauto van de Belastingdienst krijgt een hit op hun auto. Het stel rijdt achter de motoragent aan naar de controleplaats naast politiebureau Hoefkade.
De agent die ze daar opvangt, ziet tot zijn schrik dat ze een peuter tussen zich in vervoeren. ‘Bij deze controles samen met de Belastingdienst, komen we vaak ook andere zaken tegen die niet kloppen.’
‘U krijgt van mij een boete van 140 euro. Maar wat ik belangrijker vind is dat u inziet dat u zo echt geen kind kunt vervoeren’, zegt de agent. Vanwege de belastingschuld wordt ook de auto in beslag genomen. Het enige voordeel op deze snijdend koude avond is dat ze al vlakbij hun bestemming zijn. Lopend vervolgen ze hun weg.
Dure auto’s
Tijdens de middag en avond van zaterdag 17 maart hielden politieteam Hoefkade en de Belastingdienst samen een controle. Ook in 2017 deden ze dit al vier keer eerder. ‘Bij elke controle krijgen we van buurtbewoners te horen dat ze deze controles waarderen’, vertelt agent Bas Muller die de controles met de Belastingdienst op touw heeft gezet.
‘Ze zien dat de Belastingdienst behoorlijk wat auto’s in beslag neemt, gemiddeld 44 per controle. Daar zitten echt dure auto’s bij, terwijl de eigenaars dus wel een belastingschuld hebben. Buurtbewoners vinden dat die net als iedereen gewoon hun belasting moeten betalen.’ De Belastingdienst nam afgelopen zaterdag 42 auto’s in beslag en legde beslag op ruim 876.000 euro aan openstaande belastingschulden. Hiervan is tijdens de controle 13.000 euro geïnd.
Gevaar op de weg
Bij ongeveer vijf procent van de auto’s die langs de scanauto van de Belastingdienst rijden, klinkt een signaal. ‘Dat is ook ongeveer het gemiddelde’, vertelt een Belastingmedewerker. Vlakbij staan motoragenten klaar om de auto’s naar de controleplaats naast politiebureau Hoefkade te brengen. In totaal leiden ze 92 auto’s naar de controleplaats. Naast de afhandeling door de Belastingdienst controleren agenten ook op zaken als verkeersfeiten en openstaande boetes. ‘We zien bij deze controles dat bij mensen met een belastingschuld vaak andere zaken ook niet in orde zijn. Denk bijvoorbeeld aan spekgladde banden waar geen ribbeltje profiel meer op zit of rijden onder invloed. Zaken waarmee ze een gevaar vormen voor andere weggebruikers en zichzelf’, vertelt Muller.
Geen rijbewijs
Tijdens deze controle schrijft de politie dertien processen-verbaal voor uiteenlopende zaken. Ook blijken er drie mensen achter het stuur te zitten die helemaal geen rijbewijs hebben. ‘Mijn vriendin reed, maar die werd niet lekker. Toen heb ik het stuur overgenomen.’ Ze krijgen alle drie een boete. Een vierde persoon had zijn rijbewijs al eerder moeten inleveren en kan dat nu alsnog doen. Iemand anders heeft nog een openstaande boete van 500 euro die hij gelijk bij de betaalmachine in het politiebureau kan voldoen.
Twee miljoen
In 2017 zijn bij in totaal vier controles 175 auto’s in beslag genomen. Op de dagen zelf inde de Belastingdienst al zo’n 114.000 euro aan openstaande schulden. Inmiddels is dat opgelopen tot ruim twee miljoen euro. ‘Vaak betalen mensen later alsnog wanneer bijvoorbeeld hun auto in beslag is genomen’, legt Wim de Graaf van de Belastingdienst uit. ‘Komen ze niet met het geld over de brug, dan wordt de auto verkocht, maar veel automobilisten willen het niet zo ver laten komen.’ Ook treffen veel mensen een betalingsregeling waardoor het totaal geïnde bedrag nog steeds oploopt.’