Hilversum - Als u vanmiddag een hoop boa’s treft moet u niet gek opkijken. Er is geen sprake van een grote ramp. Althans niet ‘in het echt’. Op het programma staat een grote oefendag voor boa’s uit domein II*.
Zweethonden
De ochtend begint bij het Goois Natuurreservaat waar de boa’s alles leren over honden. En niet zomaar honden. Hoe ga je bijvoorbeeld om met agressieve honden? Wanneer zet de politie speurhonden in? En wat zijn ‘zweethonden’?
Geheime oefening
In de middag zullen de boa’s oefenen met een vermissingszaak. De meldkamer van de politie doet mee met de oefening en vraagt de boa’s om te helpen met een zoekactie in de omgeving van het Hilversumse Wasmeer, op de grens van Hilversum en Baarn. De meldkamer geeft geen straat en huisnummer door, maar coördinaten. De boa’s oefenen hun samenwerking met diverse hulpinstanties en om te navigeren in een onbekend gebied. Alles wordt uit de kast getrokken om de oefening levensecht te maken. Zo zijn er ook acteurs, zoals burgers en journalisten, en kunnen zich allerlei onverwachte wendingen voordoen. Uiteraard zal een speurhond uit het ochtendprogramma in de middag mee doen met de oefening.
Samen sterk
Door samen te werken met andere opsporingsambtenaren staan we sterker. Door samen te oefenen en te leren van elkaars deskundigheid kunnen we onze inzet vergroten en weten we elkaar makkelijker te vinden. Dat geldt voor de politie én voor de verschillende organisaties die vandaag mee doen: Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Goois Natuur Reservaat, Recreatie Midden Nederland, Utrechts Landschap, Gemeente Gooise Meren, RUD Utrecht, RUD Noord Holland Noord en de Provincie Noord Holland.
Wat is een boa?
Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is een ambtenaar met opsporingsbevoegdheid. Hij of zij mag dus strafbare feiten opsporen binnen een bepaald gebied. Parkeerhandhavers, jachtopzichters, milieu-inspecteurs en leerplichtambtenaren zijn bijvoorbeeld boa’s. Boa’s worden door organisaties of de politie ingezet om de veiligheid te handhaven. Een boa kan verdachten aanhouden en mag boetes uitschrijven binnen zijn of haar opsporingsbevoegdheid. Dit is anders dan een politieagent: deze mag alle strafbare feiten opsporen. Ontdek meer over het werk van boa’s.
* Onder domein II vallen boa’s die zich bezighouden met natuur en milieu, arbeidsinspectie, voedsel- en warencontroles, dierenwelzijn, openbare gezondheid en fysieke leefomgeving. De zogenoemde milieuboa is vooral belast met de opsporing van (economische) milieudelicten. BOA's uit Domein II zijn verder onder andere milieuopsporingsambtenaren, jachtopzieners, boswachters en flora- en faunabeheerders.
Boa worden?
In Nederland werken ongeveer 23.700 boa’s bij circa 1100 verschillende instanties. Er zijn zes werkterreinen: openbare ruimte, milieu, welzijn en infrastructuur, onderwijs, openbaar vervoer, werk, inkomen en zorg en generieke opsporing.