Vlissingen, Veere, Koudekerke, Gapinge, Arnemuiden, Zoutelande - De politiemensen van team Walcheren zijn de laatste week veel bezig geweest met het houden van buurtonderzoeken na een zevental woninginbraken in Arnemuiden, Gapinge, Veere (2), Vlissingen, Koudekerke en Zoutelande.
Zij willen daarom een dringend verzoek aan burgers doen om verdachte situaties bij de politie te melden.
De inbraken op Walcheren vonden zowel overdag als in de avonduren plaats. De meeste keren werd een raam verbroken door de inbreker(s) om een woning binnen te komen, maar soms werd een huis binnengedrongen via het dak. In bijna alle gevallen is er geld weggenomen uit de huizen, een enkele keer werden ook een laptop en horloges buitgemaakt. Allemaal kleine goederen die iemand eenvoudig ongezien kan vervoeren in een tasje of jaszak. Want dát is hoe een inbreker vaak te werk gaat; hij wil snel naar binnen en ook weer snel naar buiten met een buit waarvan het niet opvalt dat hij die bij zich heeft.
Omdat woninginbraken hoog op het prioriteitenlijstje van de politie staan en ze voor de betrokkenen een grote impact hebben, wil de politie ze het liefste niet. Woninginbraken hebben namelijk niet alleen materiele schade tot gevolg, voor de slachtoffers wordt ook hun gevoel van veiligheid en privacy aangetast omdat er iemand in jouw huis is geweest die jij niet hebt uitgenodigd. Bovendien heeft die persoon ook nog spullen meegenomen die jouw eigendom zijn. De politie doet er daarom zoveel mogelijk aan om woninginbraken te voorkomen. U kunt daarbij echt behulpzaam zijn. De agenten op Walcheren doen een dringend beroep op de bewoners:
Bel direct 112! Daar vang je boeven mee.
U kent uw eigen buurt het allerbeste. U weet precies wie er thuishoort en wie niet. Dus als u iets of iemand niet vertrouwt, dan is dat vaak niet zonder reden. Bel dus altijd meteen 112 bij een verdachte situatie. Onthoud locatie, signalementen en bijzondere kenmerken van personen of kentekens van verdachte auto’s en geef die door aan de meldkamer. 112 bellen mag zeker in dergelijke gevallen. Een hoofdtaak van de politie is het vangen van boeven, dat willen alle agenten, dus zij komen liever een keer voor niets dan dat er een boef ontkomt. De pakkans wordt vele malen groter als de politie direct op de hoogte wordt gesteld van verdachte situaties. Dus: metéén bellen, niet wachten tot je thuis bent. Denk ook niet dat ‘iemand anders vast wel zal bellen’, want als iedereen dat denkt dan wordt er uiteindelijk helemaal niet gebeld.
Wat kunt u zelf doen om een inbraak te voorkomen?
- Laat, als het donker is, en u weg gaat altijd een lamp aan. Op die manier lijkt het of er iemand aanwezig is in huis.
- Sluit ramen en deuren altijd goed af, ook als u maar heel even weg bent. Zorg voor degelijk hang- en sluitwerk.
- Zorg voor verlichting in de tuin en bij de voordeur. Inbrekers houden er niet van om in het licht te staan. Zorg daarom ook dat er vrij zicht is op uw woning vanaf de straatkant. Snoei het groen in uw tuin, zodat uw huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
- Zorg ervoor dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen staan die een inbreker kan gebruiken om uw woning binnen te klimmen.
- Leg waardevolle spullen zoals iPads, tablets, telefoons of laptops niet in de etalage. Met andere woord; zorg dat deze zaken vanaf buiten niet te zien zijn. Gelegenheid maakt de dief.
- En; wellicht ten overvloede: er zijn nog steeds mensen die hun huissleutel onder de deurmat of in een bloempot stoppen om bekenden binnen te kunnen laten. Doe dit niet! Ook voor inbrekers zijn dergelijke plekken allang niet meer ‘geheim’.