17
Sun, Nov
0 New Articles

politie

Noord-Holland - Een 22-jarige man uit Hoofddorp is dinsdag bij een inval in een woning in Hoofddorp door het Cybercrimeteam Noord-Holland aangehouden.

De man wordt er van verdacht meerdere DDOS-aanvallen te hebben uitgevoerd op verschillende bedrijven en instellingen. De aanhouding komt voort uit de internationale actie ‘Operation Power Off’.

Operation Power Off
De Nederlandse politie heeft dinsdag 24 april de grootste cybercriminele website Webstresser.org opgerold. Webstresser.org was een zogenaamde ‘booter’ of ‘stresser’ dienst: een website waar tegen lage prijzen krachtige DDoS-aanvallen konden worden aangekocht. Een DDoS-aanval is een poging om een dienst onbereikbaar te maken voor de klanten of bezoekers. Bij de actie drie weken geleden zijn vier vermoedelijke beheerders van deze website in onder andere Servië en Kroatië opgespoord. In Canada en het Verenigd Koninkrijk werden ook acties ondernomen op vermoedelijke beheerders.

Aanhoudingen in Nederland
Op verschillende plekken in Nederland worden op dit moment gebruikers van Webstresser.org aangehouden. Zo ook de 22-jarige man uit Hoofddorp. Deze verdachte heeft een hostingbedrijf met 450 domeinnamen van ongeveer 250 klanten aangevallen. Daardoor waren de websites, mailboxen en/of webapplicaties van deze bedrijven slecht of helemaal niet bereikbaar. Hierdoor is ook financiële schade ontstaan.

Nog twaalf verdachten in Noord-Holland in beeld
De komende tijd gaat het cybercrimeteam Noord-Holland langs bij twaalf verdachten in Noord-Holland. Ook deze personen worden verdacht van het gebruiken van Webstresser.org om DDOS-aanvallen te plegen. Bij een Distributed denial of service (DDOS) aanval op een website bezoeken meerdere ‘computers’ tegelijk één bepaalde website zodat deze door overbelasting onbereikbaar is. “Deze verdachten kunnen net als de man in Hoofddorp binnenkort van ons een bezoekje verdachten”, aldus Fred Ootes van het Cybercrimeteam Noord-Holland. “Laat dit een waarschuwing zijn aan ieder die nu nog wil gaan DDoSsen. Doe het niet, we sporen je op, bezorgen je een strafblad en daarmee stel je de gemaakte slachtoffers in staat hun schade op jou te verhalen”. Deze schade kan wel oplopen tot tienduizenden euro’s.

Het is niet uitgesloten dat het alleen bij deze 12 blijft. Er komt nog steeds nieuwe informatie vrij met weer nieuwe verdachten.

Onderzoek ‘Operation Power Off’
Het Nederlandse opsporingsonderzoek is gestart op basis van informatie van de National Crime Agency (NCA) uit het Verenigd Koninkrijk. De infrastructuur van Webstresser.org bevond zich enige tijd in Nederland, waardoor de politie veel informatie over de website kon achterhalen. Ook kon informatie over Nederlandse en internationale gebruikers en doelwitten worden achterhaald. De doelwitten zijn van klein tot groot en omvatten ook websites die tot de vitale infrastructuur kunnen worden gerekend. Er lopen in het hele land momenteel diverse onderzoeken naar verdachten van al deze afzonderlijke aanvallen