15
Fri, Nov
0 New Articles

Algemeen

Den Haag - Het kabinet heeft zich de afgelopen vier jaar volop ingespannen om het Nederlandse bedrijfsleven ook in het buitenland op de kaart te zetten.

Tijdens het staatsbezoek van het koningspaar aan Australië en Nieuw-Zeeland begeleidt minister Kamp van Economische Zaken van 2 tot en met 10 november de 94ste handelsmissie van dit kabinet. Het doel van deze economische missie is om de groeimogelijkheden op deze voor Nederland interessante markten verder te benutten.
 
Australië: aan de andere kant van de wereld maar een hechte band
Precies vierhonderd jaar geleden zette de Nederlandse ontdekkingsreiziger Dirk Hartog als eerste Europeaan voet op Australië. En ondanks de grote afstand, is er sindsdien een hechte band tussen de landen ontstaan. Zo is Nederland met 31 miljard euro momenteel de vierde investeerder in Australië. Jaarlijks wordt er door ons bedrijfsleven voor 4,3 miljard euro aan goederen en diensten geëxporteerd. De investerings- en handelsstromen tussen beide landen nemen elk jaar toe. Zo steeg de export van goederen tussen 2010 en 2015 met maar liefst zestig procent naar 2,3 miljard euro. Na het Verenigd Koninkrijk is Nederland daarmee de belangrijkste handelspartner voor Australië binnen de EU.

Deze hechte banden komen ook naar voren tijdens dit werkbezoek. Bijna honderd Nederlandse bedrijven zijn mee met de economische missie. Minister Kamp: “Australië biedt nog veel groeimogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. Tijdens dit bezoek zal Nederland haar expertise tonen en zakelijke contacten leggen op het gebied van voedsel, water, gezondheidszorg, ICT en infrastructuur. Nederlandse bedrijven in deze specifieke sectoren hebben extra kansen in deze regio en investeerders uit deze landen worden warm gemaakt voor Nederland. Zo levert dit werkbezoek ons export, banen en inkomsten op.”
 
Tijdens zijn bezoek aan Sydney en Melbourne (Australië) brengt Kamp tientallen Nederlandse en lokale bedrijven, overheden en kennisinstellingen met elkaar in contact. Onder de bijna honderd betrokken bedrijven zijn zowel multinationals als MKB’ers die actief zijn op gebieden zoals voedsel, life sciences & health, logistiek, water en landbouw. Daarnaast spreekt Kamp met collegaministers en lokale autoriteiten over innovatie, zogenoemde Smart Cities en wetenschap.

Na het bezoek aan Australië, reist Minister Kamp door naar Nieuw-Zeeland waar hij onder andere een bezoek zal brengen aan Auckland, Wellington en Christchurch.