17
Sun, Nov
0 New Articles

Foto: @ANP

Algemeen

Ethiopië  - Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van maandagavond 13 tot en met woensdag 15 mei de Federale Democratische Republiek Ethiopië in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

Ethiopië heeft eind 2017 een nationale strategie gelanceerd om de toegang tot financiële diensten voor de bevolking te verbeteren.

Koningin Máxima bezoekt Ethiopië op uitnodiging van de regering. Circa 65% van de volwassen Ethiopiërs heeft nog geen toegang tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekering, lening of digitale betaalmethoden (Global Findex 2017). Hierdoor worden zij beperkt in hun mogelijkheden om te investeren in hun toekomst en om zich te kunnen beschermen tegen onverwachte financiële tegenvallers. Met name vrouwen en mensen in afgelegen landbouwgebieden hebben het minst toegang. De regering van Ethiopië ontwikkelt momenteel beleid om de economie te stimuleren. Inclusieve financiering is één van de instrumenten om dit te bereiken. Koningin Máxima spreekt onder anderen met regeringsvertegenwoordigers, VN ontwikkelingspartners en de private sector over hoe dit gerealiseerd kan worden. Aandachtspunten zijn onder meer de verbetering van digitale toepassingen in financiële diensten, betere netwerkverbindingen, en de ontwikkeling van een nationaal identiteitsbewijs.

Koningin Máxima start haar bezoek bij het lokale VN kantoor met overleggen met ontwikkelingspartners en de private sector. Verder heeft zij gesprekken met de minister van Financiën, Ahmed Shide, de minister van Innovatie en Technologie, dr. Getahun Mekuria en de gouverneur van de National Bank of Ethiopia, dr. Yinager Dessie. Ook zijn er gesprekken voorzien met de president van Ethiopië, mevrouw Sahle-Work Zewde en minister-president dr. Abiy Ahmed.

Koningin Máxima gaat daarnaast op veldbezoek. Zo spreekt zij met boeren die gerst leveren aan bierbrouwerij Habesha. De brouwerij geeft hen gedeeltelijke voorfinanciering in de vorm van zaaigoed, kunstmest en landbouwadviezen. De boeren betalen dit terug met een deel van de oogst. Verder koopt de brouwerij gegarandeerd de rest van de oogst op. Dit businessmodel draagt bij aan verhoging van de opbrengst en hogere inkomsten van de boeren.

Het tweede veldbezoek richt zich op de verschillende digitale financiële ‘Hello’ diensten van de onderneming BelCash. In Ethiopië wordt 12% van de betalingen digitaal gedaan. Mensen staan vaak uren in de rij om hun rekeningen te betalen of om geld op te nemen. Via het mobile money platform HelloCash kunnen klanten bij een agent geld storten op een rekening en ook ter plekke digitaal betalingen doen. Een ander product is HelloSolar.
Dit is een draagbare elektriciteitsvoorziening met zonnepanelen. Klanten betalen via hun mobiele telefoon voor de energie die zij afnemen. Circa 57% van de Ethiopiërs heeft geen elektriciteitsaansluiting wat hen beperkt in hun ontwikkelingsmogelijkheden.

Koningin Máxima bezocht Ethiopië ook in december 2013 namens de VN. Dat deed zij samen met de VN voedsel- en landbouworganisaties FAO (Food and Agriculture Organization), IFAD (International Fund for Agricultural Development) en WFP (World Food Programme). Zie RVD-persberichten 278 en 320, 2013. In de tussenliggende jaren heeft zij regelmatig contact gehouden over de voortgang van inclusieve financiering. Dit jaar, tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos, had zij een ontmoeting met minister-president dr. Abiy Ahmed en tijdens de Springmeetings in Washington sprak zij met de centrale bank gouverneur dr. Yinager Dessie en de minister van Financiën Ahmed Shide.

Koningin Máxima is sinds 2009 speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. In deze functie adviseert zij de secretaris-generaal en zet zij zich wereldwijd in voor veilige en betaalbare toegang tot financiële diensten voor iedereen, met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine en middelgrote bedrijven. Sinds 2011 is zij erevoorzitter van het GPFI, Mondiale Samenwerkingsverband voor Inclusieve Financiering van de G20.