21
Thu, Nov
0 New Articles

Algemeen

DEN HAAG - Zijne Majesteit de Koning brengt dinsdagmiddag 3 december een werkbezoek aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam.

De Koning krijgt een rondleiding door het gebouw en spreekt met medewerkers over hun onderzoeksprojecten en met stakeholders over de uitdagingen voor het IISG. De Koning is beschermheer van het de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), waar het IISG onder valt.

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis is in 1935 opgericht en richt zich op de geschiedenis van sociale bewegingen, arbeid en arbeidsrelaties wereldwijd. Het instituut heeft een van de grootste collecties aan privéarchieven in haar beheer, zowel van personen als organisaties. Naast 25 kilometer aan archieven beheert het IISG een collectie van circa anderhalf miljoen boeken en tijdschriften en een snelgroeiende collectie van datasets die zowel ter plekke als (deels) online kunnen worden bestudeerd.

Het IISG heeft een eigen onderzoeksafdeling die zich richt op de geschiedenis van arbeid en arbeidsverhoudingen wereldwijd in de globaliserende wereld sinds 1500. Om de inzichten van het onderzoek in combinatie met de data en collecties zo breed mogelijk te delen, publiceert het instituut onder meer publieksboeken, organiseert het lezingen en neemt het deel aan maatschappelijke debatten om kennis en inzichten te delen die kunnen bijdragen aan een meer open, inclusieve en gelijkwaardige samenleving.

Het bezoek van de Koning start met een bezichtiging van het archief, waar de directeur benadrukt hoe bij het IISG wetenschap en de samenleving, hand in hand gaan. Daarna spreekt de Koning met een aantal wetenschappers over hun onderzoeksprojecten en met collectiespecialisten over de technieken die zij gebruiken om data en collecties toegankelijk te maken.

Het werkbezoek sluit af met een rondetafelgesprek over de belangrijkste uitdagingen voor het IISG. Daarbij sluiten vertegenwoordigers van stakeholders, zoals de FNV, aan. Centraal staan de financiering van de grote en nog steeds groeiende erfgoedcollectie, een nauwere en gelijkwaardigere samenwerking met maatschappelijke organisaties in Nederland en daarbuiten en de veiligheid en toegankelijkheid van data en digitale collecties.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen is een genootschap van excellente wetenschappers en is hiernaast verantwoordelijk voor tien nationale onderzoeksinstituten en twee instituten die infrastructuur bieden voor onderzoek. De KNAW geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de regering over wetenschapsbeleid. Ook wordt geadviseerd over actuele kwesties binnen maatschappelijke sectoren zoals de gezondheidszorg, het klimaat en het onderwijs.