16
Sat, Nov
0 New Articles

Algemeen

AMSTERDAM - Onder leiding van de Australisch hiv-activist Ruan Uys, lopen hiv-activisten uit Australië, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk, van 15 tot 23 juli, van Brussel - via Rotterdam - naar Amsterdam. In Amsterdam zullen op 23 juli duizenden activisten zich bij hen aansluiten, voor het laatste deel van de ‘Towards ZERO Together’ AIDS-walk.

Prinses Mabel van Oranje loopt dit deel van de route in Amsterdam ook mee en zal de aanwezigen toespreken. In Rotterdam worden de activisten ontvangen door de Australische ambassadeur in Nederland. De protestmars is tegelijkertijd de start van de internationale aidsconferentie (AIDS 2018), die na 26 jaar weer in de hoofdstad wordt gehouden van 23 juli tot 27 juli.

De internationale hiv-activisten leggen per dag ruim 25 kilometer af. Met de tocht vragen de activisten aandacht voor een wereld zonder aids en willen zij bruggen slaan tussen mensen die leven met hiv en het algemene publiek. De groep hiv-activisten heeft ‘Towards ZERO Together’ als thema gekozen. Op weg naar NUL barrières voor toegang tot hiv-medicijnen, NUL criminalisering en NUL stigmatisering van mensen die leven met hiv.

TOWARDS“Heldere doelen die haalbaar zijn mits we vooral nu en samen - politiek, activisten en wetenschap - de schouders eronder zetten”, aldus organisator Alexander Pastoor van Hiv Vereniging en speciale vertegenwoordiger voor AIDS 2018. “Activist Ruan maakt deel uit van de generatie die weet wat er moet gebeuren om dat te bereiken. Maar hij en andere activisten wereldwijd zien ook dat door fout beleid van overheden deze doelen juist verder uit het zicht komen. Dat kan en moet anders. Aids is nog niet voorbij. Elk jaar overlijden wereldwijd nog ruim 1 miljoen mensen.”

Wereldwijd heeft op dit moment ruim 50% van alle mensen die leven met hiv, zo’n 17 miljoen mensen, geen toegang tot levensreddende medicijnen. Pastoors: “Mensen met hiv worden in de steek gelaten door laconieke politici en inhalige pharmabedrijven. Juist nu de cruciale fase van bestrijding van hiv en aids is aangebroken, bezuinigen landen zoals de VS op programma’s die nieuwe hiv-infecties voorkomen en levens redden. In Rusland overlijden dagelijks 80 mensen aan de gevolgen van aids en raken 100.000 mensen jaarlijks geïnfecteerd met hiv. In Venezuela is de gezondheidszorg ingestort en hebben ruim 77.000 mensen met hiv geen medicijnen meer.”

Bovendien wakkert het criminaliseren, discrimineren en stigmatiseren van mensen met hiv de epidemie aan. “Wereldwijd ondervinden mensen die leven met hiv dagelijks de negatieve gevolgen hiervan, ook in Nederland”, stelt Pastoors. “Dankzij goede hiv-medicatie is hiv geen doodvonnis meer en kunnen mensen met hiv volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Sterker nog: mensen die succesvol hiv-medicatie gebruiken kunnen hiv niet meer overdragen. Reden te meer om de toegang tot hiv-medicijnen versneld te verruimen. Wij zijn de generatie die definitief een einde kan maken aan één van de grootste epidemieën aller tijden. Maar als we de strijd tegen aids niet nu versnellen, missen we deze unieke kans.”

Meer info en de route is te vinden op: Op https://www.hivsters.info/towards-zero-together/ en https://www.aids2018march.nl. Op 23 juli - de startdag van de internationale aidsconferentie AIDS 2018 - komt de groep internationale activisten aan in Amsterdam. De protestmars in Amsterdam zal vervolgens om 13.00 uur starten bij het Amstelveld en eindigt om 16.00 uur bij de RAI. De route van de mars loopt via Vijzelgracht, Weteringcircuit en Ferdinand Bolstraat naar Scheldestraat en het eindpunt Europaplein. Zowel aan het begin als aan het einde van de mars vinden toespraken plaats. Naast de toespraak van prinses Mabel van Oranje zullen er ook toespraken gegeven worden door onder andere dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (directeur WHO), Simone Kukenheim (wethouder en locoburgemeester Amsterdam) en Michel Sidibé (secretaris generaal van UNAIDS).