16
Sat, Nov
0 New Articles

Algemeen

DEN HAAG - Frankrijk en Nederland leggen stevige basis voor langjarige AI-samenwerking. Frankrijk en Nederland gaan intensief samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

De nationale AI-coalities van beide landen gaan samen onderzoeken hoe het mkb optimaal gebruik kan maken van AI; de beide landen gaan landbouwdata gebruiken om de mogelijkheden van AI voor boeren te vergroten; ondernemers en onderzoekers die samen EU-subsidies willen aanvragen voor nieuwe uitvindingen kunnen rekenen op meer steun vanuit beide overheden.

Deze en andere afspraken werden gemaakt tijdens de eerste digitale innovatiemissie naar Frankrijk, van 25 tot en met 27 januari 2021. Onder leiding van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en haar Franse collega Cédric O spraken 160 Nederlandse en 120 Franse ondernemers en onderzoekers over hoe ze elkaar kunnen versterken.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “De afgelopen jaren hebben Frankrijk en Nederland meer toenadering tot elkaar gezocht op het gebied van digitalisering en AI. We denken daar op diverse vlakken hetzelfde over: er zit enorm veel potentie in voor onze burgers en bedrijven, maar het moet wel veilig, eerlijk en mensgericht zijn. Op het gebied van AI zijn we aan elkaar gewaagd, en samen kunnen we de wereld aan. Dat hebben we op onze innovatiemissie bevestigd. De samenwerking met deze economische grootmacht in Europa gaat onze ondernemers en onderzoekers veel opleveren: niet alleen kennis, maar ook potentiële klanten. Zo kunnen wij bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit met onze slimme digitale verkeersoplossingen bijdragen aan een goed verloop van de Olympische Spelen die in 2024 in Parijs plaats zullen vinden.”

AI voor ondernemers

Zowel Nederland als Frankrijk heeft een nationale organisatie waarbinnen overheden, ondernemers en onderzoekers het meeste uit AI willen halen. Nederland heeft de Nederlandse AI Coalitie; Frankrijk de Hub France IA. Deze coalities gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk ondernemers en onderzoekers de vruchten kunnen plukken van AI. Ze richten zich daarbij onder andere op het mkb, startups en scale-ups. Ook gaan ze onderzoeken of AI-producten een keurmerk moeten krijgen die de hoge standaard ervan waarborgt.
Samen sterker in Europa

De Europese Unie geeft verschillende subsidies aan onderzoekers en ondernemers voor de ontwikkeling van nieuwe (digitale) producten en diensten. Dat gebeurt onder andere via de programma’s Horizon en Digital Europe. Franse partijen halen van alle Europese landen het meeste middelen uit deze programma’s binnen; Nederland staat op de vijfde plaats.

De Frans-Nederlandse innovatiemissie heeft ertoe geleid dat Frankrijk en Nederland meer gaan samenwerken bij het aanvragen van deze Europese subsidie voor AI-projecten. Dat geeft onze onderzoeksinstellingen en ondernemers een grotere kans om de Europese middelen te ontvangen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft in totaal 99 miljoen euro extra gereserveerd om Nederlandse voorstellen te helpen financieren.

Landbouw en gezondheid

Nederland en Frankrijk zijn beide grote producenten van voedsel: de tweede en derde exporteur van landbouwproducten ter wereld. Om die positie te behouden is het belangrijk om land- en tuinbouw steeds efficiënter te maken en tegelijkertijd verder te verduurzamen, zodat er met zo min mogelijk grondstoffen een zo groot mogelijke, voedzame opbrengst bereikt wordt. Bij dat proces spelen AI en data een steeds belangrijkere rol. Tijdens de innovatiemissie hebben Nederland en Frankrijk afgesproken om samen te werken op het gebied van landbouwdata van landbouwdata zodat dit ten goede kan komen aan land- en tuinbouwers. Zo kunnen zij bijvoorbeeld preciezer bepalen wanneer geoogst moet worden en hoeveel voedingsstoffen nodig zijn.

De beide landen gaan ook onderzoeken wat AI voor de gezondheidszorg kan betekenen. Zo kan AI het door een Nederlandse uitvinding – de Personal Health Train – mogelijk maken voor individuen om hun gezondheidsgegevens ter beschikking te stellen aan wetenschappers, en tegelijkertijd helemaal zelf in de hand te houden wat er met hun gegevens gebeurt. Op het gebied van AI en gezondheid wordt later dit jaar nog een aparte innovatiemissie georganiseerd.