17
Sun, Nov
0 New Articles

Algemeen

NEDERLAND - Vanavond vieren we de overgang naar het nieuwe jaar. Helaas is dit feest niet altijd overal even gezellig. “Oud en nieuw hoort een feest te zijn. Feestverstoorders zullen ook dit jaar weer worden aangepakt”, aldus Guus Schram, coördinerend hoofdofficier van justitie tijdens de jaarwisseling.

Hogere strafmaat

Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt Oud & Nieuw als een evenement. Dat wil zeggen dat officieren van justitie forsere straffen eisen of opleggen bij jaarwisselinggerelateerde strafzaken. Bij de beoordeling van dit soort zaken geldt een verzwaringsfactor van 75 procent. Ook kijkt de officier van justitie of er alcohol in het spel is. Dat werkt strafverzwarend. Uiteindelijk beslist de rechter wat de straf wordt en of hij meegaat in de zwaardere eis van de officier van justitie.

Agressie of geweld tegen hulpverleners, zoals brandweer of politie, is een absolute no go. Bij dit soort strafbaar gedrag zal de officier van justitie zwaardere straffen eisen of opleggen. Hier geldt een verzwaringsfactor van 200 procent. Brandweer en politie zorgen immers voor de veiligheid van iedereen. Ze moeten ongehinderd hun werk kunnen doen.

Ook met het lastig vallen of belemmeren van hulpverleners, komen raddraaiers niet weg. Sinds 15 december is dit gedrag strafbaar.

Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk

Zoals elk jaar zal het OM ook deze jaarwisseling forse straffen eisen tegen iedereen die illegaal (zwaar) vuurwerk zoals bijvoorbeeld mortieren en cobra’s importeert, verhandelt, maakt of afsteekt. Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk en kan leiden tot ernstige brandschade en ongelukken. Slachtoffers kunnen ledematen verliezen en oog- of gehoorschade oplopen. Dat is onacceptabel.

De straffen voor het hebben, maken of afsteken van vuurwerkbommen zijn opgenomen in de Richtlijn voor strafvordering vuurwerkdelicten (2016R011). Overtreders komen er niet vanaf met een lichte straf. Ze kunnen zelfs een gevangenisstraf krijgen. Op de handel en het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Passende afdoening

Zaken kunnen door het OM worden afgedaan met een boete of een taakstraf, maar het OM kan ook besluiten zaken voor de rechter te brengen. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak. Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht. Zo kan bijvoorbeeld het gooien van (illegaal) vuurwerk naar hulpverleners en geweld tegen politie een gevangenisstraf opleveren.

De OM-parketten maken zelf bekend of er (super)snelrechtzittingen binnen hun arrondissement plaats zullen hebben.

Eerste beeld incidenten Oud en Nieuw

Op 1 januari 2020 aan het begin van de avond publiceert het Parket-Generaal een persbericht met een eerste beeld over het verloop van de jaarwisseling.