27
Fri, Dec
0 New Articles

Algemeen

Den Haag - Gemeenten zijn tot nu toe zeer terughoudend als het gaat om het aanbieden van beschut werk aan mensen die vanwege hun arbeidsbeperking niet in staat zijn om te functioneren in een reguliere werkomgeving.

Uit vervolgonderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat een kwart van de gemeenten in Nederland deze voorziening zelfs helemaal niet beschikbaar stelt. Staatssecretaris Jetta Klijnsma spreekt in een reactie op het rapport van een zorgelijk beeld en kondigt in een brief aan de Tweede Kamer aan gemeenten wettelijk te gaan verplichten om beschut werk aan te bieden.

Uit het rapport blijkt dat de opgave van 115 ingevulde beschut werkplekken ver af staat van de geraamde 3200 voor het einde van dit jaar waar gemeenten de financiële middelen voor ontvangen. Staatssecretaris Klijnsma: “Dagbesteding en andere alternatieven zonder dienstbetrekking die gemeenten nu soms aanbieden aan mensen met een arbeidsbeperking leveren niet op, dat mensen uit de doelgroep van de Participatiewet zelf in hun inkomen kunnen voorzien en zo financieel zelfstandig zijn.”

Verder kondigt Klijnsma in haar brief aan de Tweede Kamer aan dat zij de zogeheten ‘praktijkroute’ wil invoeren als de resultaten van nog lopend onderzoek positief zijn. De praktijkroute houdt in dat mensen in het doelgroepregister banenafspraak kunnen worden opgenomen als is vastgesteld dat ze op de werkplek niet het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Klijnsma werkt de verplichting van beschut werk en de praktijkroute uit in één wetsvoorstel dat zij in het najaar aan de Tweede Kamer zal aanbieden.