privé initiatief legt wifi aan voor alle klaslokalen
WILLEMSTAD - Op de Goslinga VSBO, een Openbare VSBO school in Otrobanda, ligt al enige jaren een netwerk met zowel koperen kabels als glasvezel. Dit netwerk is geïnstalleerd tijdens een grote renovatie van de school in 2015. Ook is er sinds 2010 een Internetverbinding van FLOW.
Tijdens het aanleggen van het netwerk is geen actieve apparatuur geïnstalleerd. Dat wil zeggen dat er wel kabels liggen maar dat er geen wifi routers en switches zijn. Het gevolg was dat ondanks een grote investering in het netwerk, er op de school geen internet in de klaslokalen beschikbaar is.
De overheid heeft geen geld beschikbaar gesteld om de benodigde apparatuur alsnog te installeren. Door een donatie van Green Tree Curaçao en de medewerking van glasvezelbedrijf Wizard IT, Wifi leverancier Sincere ICT, Fundashon Kòrsou Habrí en Suares & Co, kon Internet in elk klaslokaal in september 2021 alsnog gerealiseerd worden.
Voordat er aan het project begonnen kon worden werd de inmiddels jarenlang ongebruikte glasvezelverbinding schoongemaakt en getest door Ademar Arnoldus van Wizard IT. Michel Greijmans van Sincere ICT leverde de Unifi switches en wifi routers met een flinke korting, alsmede de hardware voor de firewall die tevens als file server dienst kan doen. Ace Suares initiëerde en coördineerde het project belangeloos. Mevr. Rajvee Mehta van Green Tree Curaçao doneerde maar liefst 10.000,- en ook Fundashon Kòrsou Habrí deed een kleine bijdrage. De inmiddels naar K.A.P. overgestapte ex-directeur van de school Gianwar Lacroes begeleidde het project en ICT docent Michael Cijntje heeft intussen het beheer van de apparatuur in handen genomen.
De installatie bestaat uit wifi routers en switches van het merk Unifi die beheerd worden vanuit een online server (controller) en een firewall met Zentyal open source software. Hetzelfde concept is door Ace Suares (in samenwerking met anderen) reeds geïmplementeerd op de Prins Bernhardschool (2015), de Van Houte school (2017), de Schotborghschool (2019) en de Prinses Margrietschool (2020).
In de helft van deze projecten liet de overheid na om zelf de benodigde apparatuur aan te schaffen, terwijl er begin 2021 door de vorige minister van Onderwijs wel een groot bedrag betaald werd aan een datacenter en Internetaansluitingen voor de scholen. Aan Internet zonder de benodigde wifi apparatuur heeft een school weinig. Gelukkig zijn er private instellingen, bedrijven en personen die hun tijd, energie en geld beschikbaar stellen om deze openbare scholen alsnog te voorzien van Internet in de klas. Helaas is de Goslinga VSBO niet de enige openbare school die geen wifi in de klas heeft.
V.l.n.r.: Ademar Arnoldus (Wizard IT), Michel Greijmans (Sincere IT) en Ace Suares