27
Fri, Dec
0 New Articles

Lokal

WILLEMSTAD - Op 23 januari j.l. is de bevolking van Venezuela massaal de straat opgegaan voor herstel van de democratie. Een zeer begrijpelijke oproep die niet zonder meer genegeerd kan worden.

Bij de demonstraties is het volk geconfronteerd met willekeurig geweld van de autoriteiten en dit heeft zelfs geleid tot de tragische dood van talloze mensen en nog veel meer gewonden en gearresteerden. Curaçao veroordeelt alle vormen van geweld en roept de Venezolaanse autoriteiten op om de veiligheid van de bevolking te garanderen en alle mensenrechten en in het bijzonder het recht van demonstratie te respecteren. Curaçao maakt zich grote zorgen over de politieke- en humanitaire crisis in Venezuela en de gevolgen die wij daarvan momenteel in onze eigen samenleving voelen.

Nicolás Maduro is op 10 januari beëdigd voor een tweede termijn. Curaçao heeft hem niet erkend als president, omdat de verkiezingen van mei 2018 niet vrij, eerlijk en geloofwaardig waren en het ontbrak aan democratische legitimiteit. Reden waarom Curaçao de verkiezingsuitslag niet heeft kunnen erkennen. Daarom was Curaçao ook niet aanwezig tijdens de inauguratie.

Curaçao heeft haar steun wel uitgesproken voor de “Asamblea Nacional” (Parlement van Venezuela) en de voorzitter van dit parlement, Juan Guaidó. Dit parlement is momenteel de enige legitiem en democratisch gekozen instelling van Venezuela. In de tussentijd heeft Juan Guaidó zichzelf als interim-president van Venezuela verklaard. In tegenstelling tot Maduro heeft Guaidó wel de bereidheid getoond om nieuwe verkiezingen uit te zullen schrijven. Curaçao is bereid Guaidó te erkennen als de interim-president indien dit zal leiden tot nieuwe, democratische verkiezingen in Venezuela. Het is immers aan het Venezolaanse volk zelf om op democratische wijze en via vrije en eerlijke verkiezingen een regering van eigen keuze te kiezen.

Curaçao is van meet af aan voorstander geweest van een vreedzame oplossing, waarbij alle Venezolaanse partijen betrokken worden om vrede, stabiliteit en democratie in Venezuela te herstellen. Derhalve doet Curaçao een beroep aan alle partijen om een stop te zetten achter het onnodige geweld, de vrede en rust te laten terugkeren, nieuwe democratische verkiezingen uit te roepen, en om humanitaire hulp tot het land toe te laten. Curaçao is zelfs bereid om als humanitaire hub te fungeren.

De Regering van Curaçao blijft de ontwikkelingen in Venezuela nauwgezet in de gaten houden. Er vindt ook regelmatig contact plaats tussen de verschillende diensten van de overheid om informatie uit te wisselen en om passende plannen op te stellen. Ook binnen het Koninkrijk is er nauw contact over de situatie in Venezuela, zowel op ambtelijk als op politiek niveau.

Venezuela is en zal altijd een belangrijk buurland van Curaçao blijven, gezien de historische, culturele, sociale, economische en familie verwevenheid tussen de twee landen. De Regering van Curaçao zal te allen tijde opkomen voor de belangen van de bevolking van Curaçao, zowel binnen het Koninkrijk als in Venezuela.

We weten dat onze buren in Venezuela zeer gepassioneerde mensen zijn, die heel trots zijn op hun land. Daarom hoopt Curaçao van harte dat er een vreedzame oplossing zal komen waarbij de vrede en rust terugkeert, zodat de bevolking van Venezuela en Venezolaanse staatsburgers die in het buitenland wonen, weer betere tijden tegemoet zullen gaan.