15
Fri, Nov
0 New Articles

Lokal

Willemstad - Milieu en recycling bedrijf Green Force maakt zich zorgen over de evaluatie van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP). Het zal menig mens opgevallen zijn dat er niet zo lang geleden veel politici het woord hebben gevoerd omringd door projectontwikkelaars, met allemaal hun eigen opinie over de EOP.

sprawlMet de nieuwste ontwikkeling in de staten weten we nu duidelijk wie zich voor het carreetje van deze projectontwikkelaars laten spannen.  Politici en projectontwikkelaars zeggen dat de EOP een struikelblok is voor de duurzame economische ontwikkeling. “De economische ontwikkeling van wie?, van hun eigen portemonnee?”, vraagt Timo Brouwer zich af, eigenaar van Green Force. Het proberen in te stellen van een EOP commissie is niets meer dan een poging om macht te verkrijgen om te bepalen wie wat mag gaan bulldozen ten koste van de natuur. Veel conserveringsgebied dreigt te verdwijnen als deze mensen het voor het zeggen krijgen.

Het traject dat het ministerie van VVRP heeft uitgezet, waarin nationale en internationale experts zich over het ontwikkelingsplan buigen, is de juiste manier om dit aan te pakken. Het is wellicht ook nodig om de natuur een stem te geven en samen bepalen dat het een evenwichtig plan moet zijn waar voor ieder ontwikkeld stuk grond ook een net zo groot stuk wordt beschermd. Menig politici heeft geen kennis van zaken en moet zich heel ver van dit soort grote en ingrijpende zaken houden.

Een projectontwikkelaar op dit eiland heeft zich al schuldig gemaakt aan het “duurzaam Ontwikkelen” van een buurt met huizen tot aan het water van de zoutpannen van Jan Thiel, dat een conserveringsgebied is. Daar is de natuur aangetast en verstoort voor het bouwen van huizen. Verder wilt deze projectontwikkelaar ook graag de rest van de zoutpannen ontwikkelen en ook een boulevard bouwen van Jan Thiel tot aan Sea Aquarium. Maar dat gaat niet door omdat de EOP hun in de weg staat.

De andere project ontwikkelaar heeft ook projecten tot aan de rand van het conserveringsgebied in Jan Thiel, heeft gronden in conserveringsgebieden rond Jan Kok en verder ontziet hij geen enkele witte vlek op het EOP, om deze in zijn handen te krijgen en er een “concrete jungle” van te maken. Zie maar wat er rond Lagun is gebeurd.urban sprawl 3

Green Force beticht vele project ontwikkelaars van hypocrisie. Ze hebben hun mond vol over duurzame economische groei, maar geef ze een kans en ze zullen het hele eiland platbulldozen en er ressorts  en woningen op bouwen. Woningen die niet voor mensen met een laag inkomen zijn bestemd en al helemaal niet rekening houdend met de natuur. Allemaal in eigen belang en van hun familie, niet in het belang van het eiland en een echte duurzame toekomst.

Deze project ontwikkelaars zijn alleen aan het azen op “green fields”. Dat zijn stukken grond met weinig ontwikkeling waar alleen natuur in de weg staat, deze zijn namelijk goedkoper dan stukken grond in de stad of die gerenoveerd moeten worden.

Duurzame ontwikkeling betekent het efficiënte gebruik van de gronden die al in bezit zijn (goed voorbeeld is de aanpak in Pietermaai). Dus geen “green fields” gebruiken maar ontwikkeling van wat er al bestaat of verbetering van wat er al is. Zo liggen er talloze kavels te verpauperen overal in de stad, maar deze willen zij niet kopen omdat die te duur zijn. Met andere worden, er kan niet genoeg geld mee verdiend worden.

Daar schiet de regelgeving te kort, dus ook de regering die dit moet regelen. Al die kavels die leeg staan, dat zijn de obstakels die de duurzame ontwikkeling van Curaçao in de weg staan. Deze zouden allemaal in gebruik moeten zijn, maar ze zijn in bezit van individuen die er “ooit” iets mee gaan doen. Waardoor men moet uitwijken naar de Randstad of daarbuiten. Goed voorbeeld zijn de industrie zones die voor de helft leeg staan, maar allemaal “bezet” zijn. Green Force applaudisseert dan ook het initiatief van Minister Romer om deze industrie zone kavels af te gaan pakken die nooit een kans hebben gezien om ontwikkeld te worden. Dat is de juiste aanpak, eerst optimaal gebruiken van wat er al in gebruik is. Als er niets meer valt te verbeteren en te gebruiken binnen het concentratie model, dan kan je altijd nog in de toekomst overwegen om op een evenwichtige manier de stad uit te breiden.

Even langs Santa Maria, Rio Canario, Santa Rosaweg, Gosieweg, Punda, Otrabanda en Veeris rijden, en men ziet veel terreinen die gebruikt zouden kunnen worden door projectontwikkelaars die wel hun eiland willen steunen op de correcte manier. Grond eigenaren die niet hun grond ontwikkelen en ook niet willen verkopen tegen marktwaarde, die zouden eigenlijk onteigend moeten worden. Zo ook de eigenaren van monumentale panden die in ruines staan.
Green Force heeft een boodschap voor de regering en een voor de project ontwikkelaars. Aan de regering wil ik graag vragen om zich niet te laten beïnvloeden door projectontwikkelaars die alleen in eigen belang werken.

urban sprawlVoor de projectontwikkelaars zelf heeft de heer Brouwer een hele andere boodschap: Jullie hebben het vaak over het toerisme en gebruiken dat als excuus om door te gaan met bouwen, maar toeristen die naar Curaçao komen willen niet naar een land komen waar het vol gebouwd is, ze willen in contact zijn met natuur en bijzondere plekken, niet een concrete jungle waar ook nog eens geen cohesie bestaat. Wat wilt u nalaten aan uw kleinkinderen, een vol bebouwd eiland zoals Malta en binnenkort Aruba, of een plaats met echte harmonie tussen mens en milieu?. Menig mens op Curaçao heeft het contact met het milieu verloren, omdat er zo weinig van over is. Tijd dus om het milieu van Curaçao uit te breiden.

Ik daag de regering uit om “urban sprawl” tegen te gaan, dat is de uitbreiding van de stad naar de milieugebieden en onbewoonde gebieden er om heen. Ga voor een volledige ontwikkeling van de stad, verbeter wat er al bestaat, renoveer wat er gerenoveerd moet worden en neem de kans om tijdens de herziening van het EOP, om nieuwe milieugebieden aan te wijzen, green corridors om biodiversiteit te bevorderen en meer parken te creëren waar het milieu beschermd wordt. Zijn de heren politici opgewassen voor de echte duurzame ontwikkeling van Curaçao?, het lijkt er op dat sommigen wel, maar anderen zijn alleen bezig met hun eigen geheime agenda.