22
Wed, Jan
0 New Articles

politiek

Den Haag - Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 8 juni een werkbezoek gebracht aan de Hartwig Medical Foundation in Amsterdam. De Hartwig Medical Foundation is de eerste landelijke databank met DNA van kankerpatiënten,

waarvan de geanonimiseerde gegevens beschikbaar worden gemaakt voor onderzoek om de behandeling van kanker te verbeteren. Het zogenoemde sequencing centrum genereert op systematische wijze genetische informatie van tumoren en verzamelt klinische behandelgegevens van kankerpatiënten uit heel Nederland in één databank.

De gegevens worden aangeleverd door een groeiend aantal Nederlandse ziekenhuizen die zijn aangesloten bij het Center for Personalized Cancer Treatment. Door deze gegevens kunnen nieuwe behandelmethodes worden ontwikkeld en bestaande medicijnen doelgerichter worden benut. Dit verbetert de effectiviteit van kankerbehandeling en diagnose en kan voorkomen dat patiënten een behandeling ondergaan die niet werkt en juist hevige bijwerkingen oplevert. Sinds de oprichting in oktober 2015 heeft Hartwig Medical Foundation de complete genetische informatie van de tumoren van meer dan driehonderd patiënten in kaart gebracht.
 
Tijdens haar bezoek kreeg Koningin Máxima een rondleiding door de laboratoria van Hartwig Medical Foundation. Medewerkers toonden hoe DNA uit biopten wordt gehaald, hoe de ‘sequencers’ het DNA in kaart brengen en hoe die data uiteindelijk verwerkt worden. Ook sprak zij met een aantal kankerpatiënten over hun ervaringen met de DNA-databank en de betekenis ervan voor henzelf en toekomstige patiënten. Met initiatiefnemers en betrokkenen van het bestuur en de Raad van Toezicht sprak Koningin Máxima over de ontwikkelingen in de zorg voor kankerpatiënten en de stappen die de stichting sinds de oprichting heeft gezet.
 
Hartwig Medical Foundation is een onafhankelijk gefinancierde non-profit organisatie en werkt intensief samen met academische instellingen, ziekenhuizen en experts uit diverse organisaties, zoals oncologen, pathologen, genetici, onderzoekers en IT’ers.