ROTTERDAM - Vanmiddag leerden ruim 45 kinderen op een leuke manier de gevaren van de onlinewereld kennen en wat zij daartegen kunnen doen. Het project Rotterdam.
Protected. organiseerde een middag in het Sparta stadion waarbij de kinderen onder andere gameden met de politie en het spel HackShield speelden, waardoor ze echte Cyber Agenten werden die weten hoe je online veilig bent en blijft. Als blijk van waardering voor deze nieuwe Cyber Agenten, werden aan hen vandaag de eerste, in samenwerking met de politie, HackShield speldjes uitgereikt.
Theo van der Plas, landelijk portefeuillehouder digitalisering bij de politie, reikte de eerste speciaal door de politie ontworpen HackShield speldjes uit aan de Cyber Agenten die donderdagmiddag het spel HackShield speelden: “Dit speldje is niet alleen een beloning voor de Cyber Agenten die via dit spel leren over de kansen en risico’s van de onlinewereld, maar het benadrukt ook het belang van digitaal weerbaar zijn. We zien namelijk vaak dat jongeren geronseld worden om bijvoorbeeld hun bankpas af te geven aan criminelen. Dat klinkt onschuldig, maar ondertussen wordt jouw rekening gebruikt voor en door criminelen en ben jij de schuldige. Dat willen we natuurlijk te allen tijde voorkomen, net als dat we nieuwe slachtoffers willen voorkomen. Deze nieuwe Cyber Agenten hebben we dus hard nodig, want zij weten nu ook hoe ze bijvoorbeeld hun opa’s en oma’s moeten waarschuwen zodat we samen digitaal sterk staan.”
De kinderen van nu groeien op in een wereld waarin de offline- en onlinewereld onlosmakelijk met elkaar is verbonden. Dat brengt natuurlijk veel kansen met zich mee en HackShield is ervan overtuigd dat iedereen een gelijke kans verdient om veilig en vol vertrouwen te genieten van de digitale toekomst. Daarnaast is het ook belangrijk dat kinderen digitaal weerbaarder worden en dat kan natuurlijk het beste (en is het leukste) op een speelse manier. Onder andere dus door HackShield, maar ook door het gamen met de politie en de game ‘Kiesraad in de klas’ in het Mobiel Media Lab van de politie. Op deze manier verkleinen we met elkaar zo veel mogelijk de risico’s van de onlinewereld.
Wat is Rotterdam. Protected?
Rotterdam digitaal veiliger maken. Dat is het doel van Rotterdam. Protected. Een project wat in oktober 2023 is gestart en ontstaan is door de gedeelde Rotterdamse mentaliteit ‘niet lullen maar poetsen, liever samen dan alleen’ van ESET, Veiligheidsalliantie Regio Rotterdam, HackShield, politie Rotterdam, gemeente Rotterdam en Sparta Rotterdam. Deze partijen streven naar een stad waar iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond, beschermd en versterkt toegang heeft tot de digitale wereld. En we beginnen in Rotterdam, maar hoe mooi zou het zijn als we met elkaar een digitaal veilig(er) Nederland bereiken. Dat is de ambitie van Rotterdam. Protected.