Den Haag - Een Duits-Nederlandse lucht- en raketverdedigingseenheid traint op 5 oktober voor het eerst gezamenlijk op Kreta in het schieten van Patriotraketten.
De schietserie is een eerste stap naar een gezamenlijk inzetbare eenheid. Aan de oefening nemen 100 Nederlanders deel van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) en 300 Duitse militairen. Tijdens de oefening op de NATO Missile Firing Installation (NAMFI) op het eiland Kreta worden lucht- en raketverdedigingsscenario’s nagebootst waarbij Patriot-raketten op vliegende doelen worden afgeschoten.
Een gezamenlijke eenheid die geschikt is voor buitenlandse missies is één van de vijf pijlers van het project APOLLO. Deze verdiept de samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het gebied van grondgebonden lucht- en raketverdediging. Een goed voorbeeld van Europese militaire samenwerking, waarbij landen onderling de krachten bundelen om de slagkracht te vergroten.
APOLLO
Op 28 januari dit jaar hebben beide landen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend en is het project gestart. De mogelijkheden voor intensievere samenwerking op het gebied van grondgebonden lucht- en raketverdediging tussen Nederland en Duitsland worden onderzocht voor de volgende 5 gebieden:
- Het oprichten van een gezamenlijke lucht- en raketverdedigingsschool.
- Het oprichten van een gezamenlijke uitzendbare lucht- en raketverdedigingseenheid.
- Het opstellen van gezamenlijke eisen voor (de mogelijk gezamenlijke) aanschaf van verdedigingssystemen tegen raketten, artillerie en mortieren, en luchtverdediging voor de korte afstand.
- Het bekijken van de mogelijke integratie van de Duitse eenheid SAM-Group 61, die is gespecialiseerd in luchtverdediging voor de korte afstand, in het Nederlandse DGLC.
- Het opstellen van gezamenlijke doctrines (handboeken met standaard werkwijzen).
NAVO certificering DGLC
Naast het schieten met Patriotrakketten traint het DGLC op Kreta, in het kader van NAVO-certificering, ook met andere luchtverdedigingsrakketten zoals de Stinger en de AMRAAM.