Meestercoupeurs in opleiding maken japon en mantel van labels
Den Haag - Minister Jet Bussemaker draagt vandaag tijdens Prinsjesdag een creatie ontworpen door Robby Duiveman, directeur Kostuum, Kap en Grime van Nationale Opera & Ballet.
Het ensemble is gemaakt door studenten van de Meesteropleiding Coupeur, onder leiding van de specialisten op de Kostuumafdeling van Nationale Opera & Ballet.
Met dit tenue wil minister Bussemaker aandacht vragen voor specialisten en vakmensen achter de schermen bij een opera- of balletvoorstelling van Nationale Opera & Ballet. Alle kostuums, decors en rekwisieten voor de voorstellingen van Nationale Opera & Ballet worden in de eigen ateliers gemaakt.
Minister Bussemaker is erg enthousiast over het eindresultaat: “De meeste mensen hebben geen weet van de wereld die achter een opera of dansvoorstelling schuil gaat. We hebben fantastische vakmensen in ons land, die vaak verborgen in de coulissen staan. Met dit tenue zet ik vandaag die vaktalenten in de spotlights.”
Els van der Plas, directeur Nationale Opera & Ballet: “De voorstellingen in Nationale Opera & Ballet zien er prachtig uit, en dat is voor een groot deel te danken aan het vakmanschap van onze medewerkers. De coupeurs van onze Kostuumafdeling maken de schoenen, hoeden, jurken en jassen. Nationale Opera & Ballet is een van de weinige plekken in Nederland waar dit ambacht bewaard, beschermd en ontwikkeld wordt. Door de Meesteropleiding Coupeur blijft dit ambacht behouden voor Nederland.”
De japon
Duiveman heeft zich voor de creatie laten inspireren door de labels van de kostuums. De labels tonen het hele seizoen van Nationale Opera & Ballet. Op de rode labels staat voor welke danser(es) een bepaald kostuum is, op de zwarte labels staat voor welke zanger(es) een bepaald kostuum is. Die labels zijn bijeengebracht in het ensemble. Ook de hoed is gecreëerd met labels. Bijzonder zijn ook de waaiervormige handtas en het halssieraad, waarin dansende en zingende figuurtjes verwerkt zijn.
Meesteropleiding Coupeur
De Meesteropleiding Coupeur, mede opgericht door Nationale Opera & Ballet, leidt een nieuwe generatie meestercoupeurs op, die op het hoogste niveau aan de slag kunnen. De opleiding stelt zich ten doel het ambacht van meestercoupeur te bewaren en te ontwikkelen en het verdwijnen van eeuwenoude kennis tegen te gaan. Na de driejarige voltijdopleiding gaan studenten op het beste kwaliteitsniveau aan de slag bij ateliers van theatergezelschappen, couturiers of vestigen zich als zelfstandig coupeur. Een meestercoupeur kan dankzij zijn of haar kennis en vakmanschap overal ter wereld aan de slag. Inmiddels heeft de school na vijf jaar 350 leerlingen.
Bussemaker: ‘Ontdekken en doorgroeien stopt niet bij het behalen van je mbo-diploma. Dat laten de studenten van de Meesteropleiding Coupeur zien. Talenten worden opgeleid tot een meester in hun vak. Net zoals de zangers en dansers van Nationale Opera & Ballet.’