Den Haag - Het Nederlandse meetinstrument Tropomi wordt vrijdagochtend 13 oktober vanaf een lanceerbasis in het Russische Plesetsk in een baan om de aarde gebracht.
Deze innovatie is in staat om vanuit de ruimte gedetailleerd op elke plek op de wereld, één keer per dag de luchtkwaliteit te meten. Tropomi is een Nederlandse oplossing voor de mondiale uitdaging om industrie, vervoer en energieproductie te verduurzamen en broeikasgasuitstoot terug te dringen.
Minister Kamp van Economische Zaken geeft vrijdag tussen 08:00 en 09:00 uur bij ESTEC in Noordwijk een GO voor de lancering. De minister spreekt via een liveverbinding met de vluchtleiding. Ook ontmoet hij het team achter de Tropomi en krijgt hij uitleg over de missie van vertegenwoordigers van European Space Agency (ESA).
De Rijksoverheid heeft de ontwikkeling van de uitvinding de afgelopen zeven jaar met bijna honderd miljoen euro ondersteund. Tropomi maakt tot 2025 inzichtelijk hoe het op de wereld met de luchtkwaliteit is gesteld en waar de uitstoot van de broeikasgassen plaatsvindt, maar ook wat de bronnen zijn van die vervuiling.
Zeven jaar lang hebben Nederlandse onderzoekers en bedrijven samen aan Tropomi gewerkt. Het meetinstrument is, als onderdeel van het aardobservatieprogramma Copernicus, in de Europese Sentinel-5P satelliet gemonteerd.