AMSTERDAM - Hare Majesteit Koningin Máxima en minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn zaterdagmiddag 8 maart in het kader van Internationale Vrouwendag aanwezig bij een bijeenkomst over het verbeteren van vrouwengezondheid van WOMEN Inc. in Amsterdam UMC.
Koningin Máxima neemt daar het eerste exemplaar van het boek ‘Diagnose: vrouw’, een initiatief van WOMEN Inc., in ontvangst. Deze organisatie zet zich in voor de positie van vrouwen in Nederland.
Het bezoek start met een plenaire bijeenkomst waarin Emma Lok, directeur van WOMEN Inc, onder andere de huidige situatie op het gebied van gelijke kansen op een goede gezondheid voor vrouwen toelicht. Daarna geeft professor en gynaecoloog Judith Huirne van Amsterdam UMC een presentatie over de belangrijkste medische ontwikkelingen en de maatschappelijke impact van de verbetering van vrouwengezondheid. Aansluitend gaan de auteur van het boek ‘Diagnose: vrouw’ Xanne Visser en enkele medische experts en ervaringsdeskundigen die een bijdrage aan het boek hebben geleverd in gesprek. Na dit gesprek neemt Koningin Máxima het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Het bezoek wordt afgesloten met een informele bijeenkomst met enkele stakeholders, medisch experts en ervaringsdeskundigen.
WOMEN Inc. zet zich al jaren, met vele partners, in voor gelijkheid in de zorg voor mannen en vrouwen, door rekening te houden met de verschillen tussen vrouwen en mannen. Op dit moment loopt de zorg voor vrouwen achter op die voor mannen, bijvoorbeeld omdat bepaalde ziekten bij vrouwen later worden gediagnosticeerd dan bij mannen, zoals hart- en vaatziekten, of omdat het onderzoek en de behandeling van vrouwspecifieke aandoeningen achterloopt, zoals bijvoorbeeld hormoon-gerelateerde aandoeningen als extreme menstruatieklachten, de overgang of endometriose.
WOMEN Inc. lanceert het boek in Amsterdam UMC, omdat vrouwspecifieke aandoeningen een van de speerpunten is van dit ziekenhuis. Amsterdam UMC zet zich al jaren in om de tijd tot diagnose te verkorten, meer wetenschappelijke inzichten te verkrijgen en gerichte effectieve behandelingen te ontwikkelen en implementeren voor vrouwspecifieke aandoeningen. Amsterdam UMC richt zich met name op complexe problemen en krijgt hiervoor verwijzingen uit heel Nederland. Ook heeft Amsterdam UMC recentelijk een vrouwenpoli opgericht waar vrouwelijke medewerkers met vrouwspecifieke klachten gratis terecht kunnen. Dit spreekuur had een half uur na de start al vijftig aanmeldingen, wat de noodzaak laat zien voor dergelijke initiatieven.