Den Haag - Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen donderdag 27 oktober een streekbezoek aan Almelo en Noordoost Twente. De Koning en Koningin beginnen in Almelo, aansluitend bezoeken zij de gemeenten Dinkelland, Tubbergen, Losser en Oldenzaal.
Tijdens het bezoek staat het thema ‘erfenis als toekomstkapitaal’ centraal. Elementen uit het verleden van Twente zijn ingezet als impuls voor zowel stedelijke ontwikkeling als de ontwikkeling van de landelijke gebieden.
In Almelo worden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvangen door de commissaris van de Koning in de Provincie Overijssel, mevrouw A.Th. B. Bijleveld-Schouten, en de burgemeester van Almelo, de heer A.J. Gerritsen. In het stadhuis ontmoeten zij ook de burgemeesters van de gemeente Dinkelland, mevrouw I.A. van de Bakker, de gemeente Losser, de heer M. Sijbom, de gemeente Oldenzaal, de heer T.J. Schouten en de gemeente Tubbergen, de heer M.K.M. Stegers.
Het centrum van Almelo is de laatste jaren ontwikkeld, waarbij onder meer gebouwen van de voormalige textielindustrie nieuwe bestemmingen kregen voor wonen, werken en onderwijs. Na het gesprek in het gemeentehuis bezoeken de Koning en Koningin de Hagendoornschool in het Nieuwstraatkwartier. Deze wijk heeft een sterke sociale cohesie maar kent ook sociale problemen. Families wonen hier al jaren en helpen elkaar. Ondernemende wijkbewoners pakken hun kansen om de wijk te verbeteren. In de voormalige Hagendoornschool spreken de Koning en Koningin met wijkbewoners, ondernemers en professionals over het wonen en werken in de wijk. Zij vervolgen hun bezoek naar het voetbalstadion van Heracles waar sociaal ondernemerschap centraal staat. Almelo heeft problemen met de arbeidsmarkt. Een aantal potentiële arbeidskrachten heeft niet voldoende kwalificaties om deel te nemen aan het arbeidsproces. Het bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijk middenveld werken in de stad samen om deze kloof te dichten. Heracles biedt bijvoorbeeld ex-gedetineerden de kans om werkervaring op te doen in het stadion om zo hun startpositie op de arbeidsmarkt te verbeteren.
De Koning en Koningin gaan aansluitend naar het natuurontwikkelingsgebied Springendal dat in zowel de gemeente Dinkelland als de gemeente Tubbergen ligt. Daar bezoeken zij Wasserij Springendal. Hier wordt natuur gecombineerd met milieubewust ondernemerschap. Bronwater uit de Springendalse beek wordt in de wasserij gebruikt en via biologische waterzuivering teruggeven aan de natuur. Met de inzet van warmtewisselaars wordt 80% van het energieverbruik teruggewonnen. Het bezoek wordt voortgezet bij Erve Meinders van de familie Loohuis in Tilligte, gemeente Dinkelland. De zorgboerderij is één van hun drie zorglocaties, de ‘Boerderijcampus’. Met een ondersteuningsbijdrage van de provincie Overijssel zijn drie leegstaande agrarische locaties omgebouwd tot kleinschalige zorgvoorzieningen voor mensen uit de buurt. Op Erve Meinders wonen 12 mensen met een beperking. Ook zijn er faciliteiten voor dagbesteding. De Boerderijcampus biedt aan 115 mensen permanente woon- en zorgfaciliteiten. Om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van externe financiering genereert de Boerderijcampus eigen inkomsten. Zo is er een manege waar naast bewoners van de zorgboerderij ook mensen uit de regio gebruik van maken en is er een winkeltje waar eigen gemaakte producten worden verkocht. In 2015 was de Boerderijcampus één van de finalisten van Nationale Business Succes Award voor het beste zorgboerderij concept van Nederland.
De Koning en Koningin zetten het bezoek voort in De Lutte, gemeente Losser, waar zij de ‘Stal Oosterbrook’ bezoeken van de internationale springruiter Gert Jan Bruggink. Hippische sport is cultureel en economisch van groot belang voor deze streek. De stal ligt in het Nationaal Landschap “Noordoost Twente”. Nederland heeft 20 Nationale Landschappen die zich kenmerken door een bijzondere combinatie van natuur, landschap , boerderijen, landbouwgronden en landgoederen.
Het streekbezoek wordt afgesloten in Oldenzaal. Na een korte wandeling door het centrum van het stadje nemen de Koning en Koningin in het historische J.W. Racerhuis deel aan een rondetafelgesprek met bestuurders van de vier eerder genoemde gemeenten en marktpartijen over de ontwikkelingen in Noordoost Twente. De overheid, ondernemers en particulieren werken samen aan natuur, toerisme en duurzame landbouw.