22
Wed, Jan
0 New Articles

Algemeen

Den Haag - ‘Je weet heel goed wat dit betekent. Vandaag is het onze beurt en morgen die van jullie. Het ga je goed.’ Met deze woorden nam schout-bij-nacht Karel Doorman op 26 februari 1942 afscheid van Eerste Stafofficier Van Waning als zijn eskader uitvaart richting de Japanse invasievloot.

De hierop volgende Slag in de Javazee wordt maandag 27 februari in de Kloosterkerk te Den Haag voor de 75ste keer herdacht. In het bijzijn van een overlevende, ruim 450 nabestaanden en geïnteresseerden staan defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert, de Commandant Zeestrijdkrachten en de nabestaanden Theo Doorman en minister van Onderwijs Cultuur & Wetenschap Jet Bussemaker stil bij de Slag in de Javazee en het belang van herdenken.

Tijdens de beroemde zeeslag probeerde een geallieerd eskader van Amerikaanse, Australische, Britse en Nederlandse marineschepen onder commando van schout-bij-nacht Karel Doorman vergeefs de Japanse invasievloot op weg naar Java te stoppen. Een meer dan 7 uur durend gevecht eindigde kort voor middernacht met de torpedering van de kruisers Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Java en de torpedojager Hr.Ms. Kortenaer. De totale slag kostte aan 915 Nederlandse marinemannen het leven, onder wie ruim 200 Indisch-Nederlandse militairen.

Eind vorig jaar ontdekten duikers dat de wrakken van de drie schepen grotendeels waren verdwenen. Het gezamenlijk Nederlands-Indonesisch onderzoek dat hierop startte, leidde twee weken geleden tot de eerste resultaten. Na een analyse van de beschikbare gegevens, concludeerden experts van beide landen dat het duikteam op de juiste locatie gezocht heeft en bevestigden zij dat er sprake is geweest van bergingsoperaties. In het rapport adviseren de onderzoekers verder dat gezamenlijk onderzoek op de locaties van de verdwenen schepen nodig is, om aanvullend informatie te vergaren.

Deze vervolgactiviteiten passen binnen de afspraken die minister-president Rutte met Indonesië heeft gemaakt tijdens zijn bezoek eind vorig jaar aan het land. Toen is ook overeengekomen dat er, naast het vaststellen van de vermissing, ook gezamenlijk onderzoek plaatsvindt naar de toedracht en dat Nederland en Indonesië samenwerking opzoeken in het toekomstige beheer van het maritieme erfgoed.Nederlandse marineschepen