24
Tue, Dec
0 New Articles

Algemeen

Botenvolgorde en beschrijvingen gepubliceerd, via nieuwe app kunnen bezoekers ook stemmen

Amsterdam - ‘Zijn wie je bent en houden van wie je wilt’. Dat is de centrale boodschap als zaterdag 6 au-gustus voor de 21e keer de traditionele Botenparade wordt gehouden. Ook dit jaar zullen maar liefst 80 boten weer over de Amsterdamse grachten varen.

Elke boot heeft een eigen boodschap, die past bij de overkoepelende boodschap van de Amster-dam Gay Pride om blijvend aandacht te vragen voor de mensenrechten in het algemeen en de ac-ceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder. Het festival heeft als doel diversiteit zichtbaar te maken, mensen trots te laten zijn wie ze zijn en solidair te zijn met doelgroepen en landen waar dit (nog) niet voor geldt.

Nieuwe route Botenparade

De bonte stoet vertrekt vanaf 14.00 uur vanaf het Westerdok via de Prinsengracht, Amstel, Nieuwe Herengracht naar het Scheepvaartmuseum en Oosterdok. Dit jaar vaart de botenparade dus niet via Stopera (Blauwbrug) en Oude Schans richting het IJ. Directe aanleiding is de komst van de Clipper Stad Amsterdam, die vanwege het feit dat zij diep steekt, alleen kan afmeren bij het Scheepvaartmuseum. De wijziging van de route heeft als bijkomend voordeel dat meer mensen langs de kade kunnen staan. Bovendien komt de stoet dit jaar ook langs het kantoor van COC Ne-derland. Zij zijn dit jaar jarig en bestaan 70 jaar.

Jury botenparade

Traditioneel worden de boten ook dit jaar weer beoordeeld door een professionele jury. André van Duin, Claudia de Breij, Alex Klaassen, Cornald Maas en Hans Verhoeven zullen dit jaar de 80 bo-ten op allerlei onderdelen gaan beoordelen. Het gaat om een prijs voor de beste verbeelding van het thema van EuroPride (Join our Freedom), een prijs voor de beste boodschap/statement en een prijs voor de mooist vormgegeven boot. Nadat de laatste boot het Oosterdok heeft bereikt maakt de jury ’s avonds bekend welke boten er met de prijzen vandoor gaan.

Website & App

De deelnemende boten, de volgorde waarin zij varen en het statement dat zij maken is uitgebreid te vinden op de website www.pride.amsterdam. Daarnaast kunnen bezoekers alle informatie over EuroPride en de Botenparade lezen via de EuroPride 2016 app. Bovendien kunnen gebruikers ook via deze app hun stem uitbrengen op de boten die meedoen aan de Botenparade. Het Amster-damse Webdevelopment bureau Van Ons heeft de app zo ontwikkeld, dat het mogelijk is gewor-den om honderdduizenden mensen tegelijk te laten stemmen op de 80 boten. Ook als er geen stabiele internetverbinding in de stad is. Zodra de gebruiker op een bepaald moment weer een in-ternetbinding heeft, worden alle beoordelingen verzonden naar het dashboard.

Door de stemfunctie toe te voegen aan de app, hoopt de Amsterdam Gay Pride bij te dragen aan een rijkere beleving van de bezoekers aan de Botenparade en nog beter de boodschap, die de deelnemers hebben aan het publiek, mee te kunnen geven. Dit jaar organiseert de stichting Amsterdam Gay Pride een Europese versie van het festival namelijk: EuroPride. Het is een festival van 15 dagen met ruim 200 activiteiten, bijeenkomsten, congressen en debatten. Thema van Eu-roPride 2016 is: ’Join our freedom, feel free to join us!’ Meer informatie: www.pride.amsterdam.

europride 2016

europride 2016 001

europride 2016 002