Amsterdam - Zo’n 35 studenten van Curaçao, Aruba en Bonaire waren donderdag 5 oktober te gast bij het Anne Frank Huis in Amsterdam. Het beroemde huis, waar het Joodse meisje Anne in het Achterhuis zat ondergedoken, opende voor de derde keer haar deuren voor een exclusief bezoek georganiseerd door Stichting WeConnect.
Leeg huis De stichting, die een educatief doel heeft, wil studenten van Caribische huize in contact brengen met geschiedenis en cultuur. Het bezoek maakte diepe indruk op de eerstejaars studenten. “Ze waren doodstil tijdens de mooie toespraak van Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting.” Vertelt zakelijk leider Tanja Fraai. Leopold noemde het Anne Frank Huis ‘een leeg huis dat tegelijkertijd zo vol is.’ Ook refereerde hij aan de actuele waarde van Anne Frank; onze morele plicht om de ander niet buiten te sluiten. Het Anne Frank Huis ontvangt zo’n 1,3 miljoen bezoekers per jaar.
Reacties Na het bezoek aan het Achterhuis zelf, geheel verzorgd met audiotour, kregen de studenten een borrel aangeboden. Een Curaçaose student van het Scheepvaart- en Transport College in Rotterdam merkte op: “Eigenlijk hield ik nooit van geschiedenis en musea maar dit verhaal spreekt me aan.” Een Arubaanse studente Bedrijfseconomie vatte haar indrukken samen: “Als je door die krappe kamers loopt waar de familie Frank met acht man woonde, realiseer jij je hoe jouw leven zomaar kan veranderen.” Jerome Ballinge, studentenbegeleider van studenten uit Bonaire, Saba en Statia omschreef de sfeer als eentje van ‘hope and despair’.
Werkbezoek WeConnect Tanja Fraai en Mike Ho-Sam-Sooi, oprichters van WeConnect, brengen komende week een werkbezoek aan Curaçao en aansluitend Bonaire. Ze geven filmworkshops op het Maria Immaculata Lyceum en bezoeken een school op Bonaire. “We nemen een korte filmclip mee waarin eerstejaars studenten hun ervaringen delen over wonen en studeren in Nederland. Die beelden delen we op de scholen zodat de volgende lichting scholieren nóg beter voorbereid naar Nederland komt.”