Zaandam - In het onderzoek naar de liquidatie van Lucas Boom zijn de afgelopen twee weken vier mannen aangehouden. Twee mannen van 29 jaar oud uit Den Haag zijn aangehouden op verdenking van het leveren van de vluchtauto.
Een 34-jarige en een 23-jarige man, beiden afkomstig uit Amsterdam, worden verdacht van betrokkenheid bij de uitvoering van de liquidatie.
Dinsdagmiddag 9 juni werd rond 12.20 uur de 43-jarige Lucas Boom neergeschoten op de J. Kruijvertsraat in Zaandam. De daders vluchtten in een bruine bestelbus. Deze bus werd even later brandend teruggevonden op het Achtersteven in Amsterdam-Noord.
Liquidatieonderzoeken lastig
De mensen die achter liquidaties zitten zijn vaak lastig op te sporen. 'Het gaat om georganiseerde groeperingen die het gebruik van buitensporig geweld niet schuwen', zegt Kees Koreman, hoofd Generieke Opsporing in de Eenheid Noord-Holland. Er wordt vaak gebruikgemaakt van automatische wapens, de vluchtauto’s worden via listige constructies verkregen en daarna in brand gestoken. Dit maakt het vinden van technische sporen lastig.
Getuigenverklaringen
Van verdachten, familie en vrienden van de slachtoffers wordt vaak weinig tot geen informatie verkregen. Koreman: 'Veel slachtoffers komen uit het milieu. Vrijwel niemand is bereid of durft iets te verklaren. Tegelijkertijd zijn getuigenverklaringen van enorm belang om een onderzoek als deze succesvol te kunnen afronden. Zeker hier, waarbij zelfs met automatische wapens op kinderen is gericht, hebben we vlak na de liquidatie een oproep gedaan aan iedereen die iets wist. Uiteindelijk is in dit onderzoek informatie binnengekomen die bij heeft gedragen aan het opsporen van de verdachten.
Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat mensen het te ver vonden gaan dat deze liquidatie op klaarlichte dag in een woonwijk onder de ogen van kinderen plaatsvond', aldus Koreman. ‘Het heeft ons in ieder geval geholpen in het onderzoek. Naast de binnengekomen informatie is er uiteraard veel recherchewerk verricht. Maar om tot een succesvolle afronding te komen, hopen we dat mensen nog steeds bereid zijn ons informatie te verstrekken’, sluit het hoofd Generieke Opsporing af.