Gorinchem en Giessenburg - Gorinchem en Giessenburg - Op dinsdag 7 september heeft de politie in Gorinchem en Giessendam 6 internetoplichters aangepakt. Meerdere gedupeerden kochten een product of dienst online, betaalden hiervoor, maar ontvingen het nooit.
Hierop startte de politie een onderzoek met de aanhoudingen tot resultaat.
Vanuit het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) kreeg de politie Eenheid Rotterdam kortgeleden de verdachten in beeld. Dinsdag 7 september zijn deze verdachten in de leeftijd van 19 tot 41 jaar, woonachtig in Gorinchem en Giessenburg, aangepakt. Zij zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Daarnaast voerden de verdachten ook direct gesprekken met Humanitas en de reclassering. Het doel hiervan is om de verdachten op financieel en administratief gebied te begeleiden en criminele activiteiten in de toekomst te voorkomen.
Op basis van het verhoor door de politie en de gesprekken met Humanitas en de reclassering oordeelde het Openbaar Ministerie over passende straffen. De verdachten hebben werkstraffen en boetes opgelegd gekregen. Daarnaast zijn ze verplicht om het geld dat zij hebben buitgemaakt bij de slachtoffers, terug te betalen.
In de afgelopen maanden zijn er al veel geldezels aangepakt in heel Nederland. Deze aanpak gaat onverminderd door.
Verschillende vormen cybercrime
Internetoplichting –iemand betaalt voor een product, maar ontvangt dit nooit- is een onderdeel van cybercrime. Cybercrime kent veel verschillende vormen. Zo bestaat er naast internetoplichting ook de WhatsApp-fraude (Vriend-in-Noodfraude) en betaallinkfraude. Bij betaallinkfraude doet een crimineel zich voor als een bankmedewerker, waarbij hij vertelt dat het slachtoffer is gehackt, omdat er verdachte transacties te zien zijn op de rekening. De oplichter (de ‘nepbankmedewerker’) dringt er vervolgens op aan om het geld over te maken naar een andere ‘veilige rekening’.
Geldezels
Net als internetoplichting, WhatsApp-fraude en betaallinkfraude is het zijn van een geldezel een vorm van cybercrime. Hierbij vraagt iemand of hij je bankrekening en pinpas even mag gebruiken. Dit kan zijn, omdat zijn eigen rekening zogenaamd niet werkt. Om zelf buiten beeld te blijven, ontvangen criminelen geld van hun slachtoffers liever niet op hun eigen rekening. Dus misbruiken ze vaak betaalrekeningen van anderen. Zo ronselen ze zogenaamde geldezels via social media. Of bij scholen waar jongeren voor een paar tientjes overgehaald worden om bijvoorbeeld even te helpen bij het pinnen. Ook via games en WhatsApp wordt geronseld. Zo worden vaak jongeren en kwetsbare mensen slachtoffer en zijn ze ineens betrokken bij bijvoorbeeld witwassen.
Gevolgen van geldezel zijn
De gevolgen zijn groot en kunnen je nog jaren achtervolgen als je schuldig bent aan het witwassen van illegaal geld. Dit zijn nuttige tips om te voorkomen dat je geldezel wordt:
- Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders.
- Stel je rekening niet aan iemand anders beschikbaar. Ook niet aan een bekende.
- Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook.
- Ga niet zo maar in op vacatures waar je snel en makkelijk veel geld kan verdienen.
- Controleer of het (buitenlandse) bedrijf of persoon uit die mooie vacature wel echt bestaat.