15
Fri, Nov
0 New Articles

politie

Goes - De politie zag afgelopen week een enorme piek van bankpasfraude in het Oosterscheldegebied. Zeker acht mensen werden voor duizenden euro's opgelicht. Naast de financiële impact heeft dit meestal ook flinke emotionele gevolgen.

Zeker tien slachtoffers uit onder andere Goes, Kloetinge, Kortgene en Wolphaartsdijk zijn benaderd door nepmedewerkers van een bank. De oplichters zijn uit op jouw geld of dat van je (groot)ouders of buren. Ze vervalsen het telefoonnummer dat op het scherm van de telefoon van het slachtoffer verschijnt. Zo lijkt het net of de bank jou belt. Dit wordt ook wel spoofing genoemd. De nepmedewerker zegt dan dat uw rekening of de bankpassen zijn gehackt. Daarna weten ze de pincode te ontfutselen en stellen ze voor om nieuwe bankpassen te bezorgen, 'om meer schade te voorkomen'. De oplichters verschijnen daarna inderdaad aan de deur, verhogen het opname limiet en pinnen daarna duizenden euro's. Meer informatie over spoofing en bankhelpdeskfraude vind je in deze video.

Voortouw
Iedereen kan slachtoffer worden van deze vorm van fraude. Zowel jong als oud. Maar de politie ziet dat met name mensen ouder dan 50 jaar worden opgelicht. Wat in deze piek opvalt, is dat de Zeeuwse slachtoffers allemaal ouder zijn dan 80 jaar. Zo ook een bejaarde vrouw uit Kloetinge. Haar zoon heeft haar al diverse keren gewaarschuwd: "We hebben mijn moeder al vaker gezegd geen pincode aan anderen door te geven. Maar bij oudere mensen blijft dit vaak niet hangen. Als samenleving hebben we de plicht om onze ouderen te beschermen door ze overzichtelijke informatie via een brief te verstrekken. Een bank of een gemeente zou hierin het voortouw kunnen nemen. Maar ook de directe omgeving van dierbaren, dus de (klein)kinderen, buren of zorgmedewerkers moeten regelmatig in gesprek gaan, zodat de niet actieve senioren alerter worden en ze tips krijgen om zich te beschermen."

Politieonderzoek
De politie is een onderzoek gestart naar deze reeks incidenten in het Oosterscheldegebied. De slachtoffers worden vaak voor duizenden euro's opgelicht. Bij de meesten gaat het om bedragen van vier of vijfduizend euro per oplichting. Om meer slachtoffers te voorkomen kan men ouderen deze video laten zien. Als men twijfelt of een telefoongesprek echt of nep is, weet dan dat een bank nooit naar het saldo of pincode zal vragen. Ook niet ter controle. Verbreek de verbinding en zoek zelf het nummer van de bank op. Dan kun je ze zelf terugbellen en checken.