Noord-Holland - Afgelopen week werden, in het kader van project EMMA, zes verdachten ontboden op het politiebureau.
EMMA
EMMA is een project gericht op de aanpak van money mules. Er nemen veertien landen aan deel, waaronder het initiërende land Nederland. De actieweek startte op 14 november. In die week is in alle deelnemende landen actie ondernomen tegen money mules. Dit kan zijn in het kader van de aanpak cybercrime, maar ook (digitale) fraude.
Geldezel
Geldezel, money mule of katvanger, dit zijn allemaal termen voor mensen die door criminelen geronseld worden om hun betaalpas en pincode af te staan. Daar krijgen ze vaak voor betaald. Je bent een geldezel als je je bankpas en pincode uitleent aan criminelen die je bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen, bijvoorbeeld door mensen op te lichten, storten ze op jouw rekening. Dan halen ze het geld eraf met jouw pinpas. Als geldezel maak je je schuldig aan witwassen van geld en daarnaast moet je al het gestolen geld terugbetalen. De criminelen zijn vervolgens spoorloos, zij kunnen over het weggesluisde geld beschikken zonder dat iemand weet dat zij erachter zitten.
De bank komt er altijd achter als een rekening wordt gebruikt om gestolen geld door te sluizen. Naam en adres worden doorgegeven aan de politie en de persoon komt op de zwarte lijst bij banken. Het gestolen geld moet terugbetaald worden en de dader krijgt een strafblad. Ook is een lening afsluiten lange tijd onmogelijk en een nieuwe bankrekening openen kan ook niet meer.
Verdachten
In totaal zijn er in de regio Noord-Holland zes verdachten gehoord. Drie van hen, een 20-jarige man uit Heiloo, een 20-jarige man uit Haarlem en een 21-jarige vrouw uit Zaandam, worden ervan verdacht dat zij de daadwerkelijke oplichters zijn. Zij hebben op internet meerdere personen financieel benadeeld en zullen worden gedagvaard. Een 64-jarige man uit Wormerveer kreeg een geldboete van 1000 euro. Ten aanzien van een 54 jarige man wordt nog verder onderzoek verricht. Van een 49-jarige man uit Zaandam is de zaak geseponeerd: er kon niet aangetoond worden dat hij wist dat er bedragen op zijn rekening werden gestort.