Nederland - ‘Wij voelen en zien gewoon dat de sfeer grimmiger wordt. Stenen worden al verzameld, de capuchons gaan op, de sjaals gaan voor de gezichten. Dan weet je al, dit gaat dadelijk helemaal los!’ Karin de Groen vertelt in dit politieverhaal in beeld over rellen rond een voetbalwedstrijd.
Over Karin de Groen
Karin de Groen (44) is wijkagent en werkt sinds 1991 bij de politie. In al die jaren heeft ze zeer divers politiewerk gedaan; naast het ‘gewone’ politiewerk hield ze zich onder meer bezig met de aanpak van handel in verdovende middelen, was ze coach bij het opstarten van de afdeling Service en Intake, medewerker van de Infodesk en lid van de voetbaleenheid in Rotterdam. In 2007 startte ze als wijkagent in Rotterdam-West.
Karin: ‘Vanaf het moment dat ik bij de politie ben komen werken, heb ik zeer verschillende dingen gedaan, altijd met veel plezier. Ik heb dus veel kanten van het politiewerk kunnen ervaren. Uiteindelijk heb ik een bewuste keuze gemaakt voor het wijkagentschap. De belangrijkste reden daarvoor is dat ik naar mijn idee als wijkagent wat meer tijd heb om met de wijk en haar bewoners aan de slag te gaan. Ik kan me net iets meer verdiepen in een probleem, de achterliggende verhalen er uit halen en daarmee aan het werk gaan. Ik merk dat als ik de tijd neem om naar mensen en hun emoties te luisteren, dat vaak al een hoop begrip en dankbaarheid oplevert. Ik vind het fijn dat ik echt iets kan betekenen voor mensen, of dat nu is omdat ik een woninginbreker op heterdaad aanhoud of in het wijkcentrum meehelp bij het uitserveren van maaltijden voor ouderen.’
‘Naast mijn werk als wijkagent, houd ik me ook bezig met eergerelateerd geweld. Dit geweld is voor veel mensen vaak moeilijk te begrijpen is. Op geen enkele zaak kan je standaard handelen, alle situaties vergen een eigen aanpak. Ik hoorde tijdens een cursus eens de woorden ‘Je moet niet alleen horen, maar ook luisteren en niet alleen kijken, maar ook zien’. Een goed advies bij al het politiewerk, maar ook zeker bij de aanpak van eergerelateerd geweld. Vaak zijn het kleine dingen waar je op moet letten wil je een zaak op een goede manier aanpakken en oplossen.’
Blogs en politieverhalen in beeld
Politiemensen delen sinds oktober 2013 hun dagelijkse belevenissen met u in blogs. Zij schrijven hun verhalen in eigen tijd. Sinds juni 2015 vertellen enkelen hun ervaringen ook in korte video’s onder de noemer: ‘Politieverhalen in beeld’. De blogs en video’s zijn te vinden op politie.nl, Twitter (@Politie) en Facebook (Politie Nederland). U kunt daar ook reageren op een verhaal. Lees en bekijk meer blogs en politieverhalen in beeld op de overzichtspagina Politieverhalen.