Zwolle - Vakantietijd is inbraaktijd. Reden voor de politie om extra aandacht te besteden aan preventie en surveillance. Het voorkomen van woninginbraken was ook het onderwerp tijdens het spreekuur van wijkagente Miranda Nibourg.
Dat het helaas nodig is om mensen hierop te attenderen blijkt uit twee inbraken die 29 juni plaatsvonden in de wijk Zwolle-Zuid. De bewoners waren op vakantie. Wijkagent Miranda Nibourg: “Inbrekers hebben hun agenda erop afgestemd. In hun zoektocht naar buit richten zij zich bij hun tocht door de straten op standaardsignalen bij huizen waarvan de bewoners langere tijd weg zijn. Zorg dat die signalen er niet zijn. Dat verkleint de kans op een nare thuiskomst.” Tijdens het spreekuur gaf Miranda een aantal tips en konden wijkbewoners vragen stellen. Eén van de wijkbewoners gaf aan dat het vaak voorkomt dat er wordt ingebroken bij een woning waar de dagen ervoor een caravan op de oprit heeft gestaan. Dat is niet het enige waar vakantiegangers rekening mee kunnen houden.
Signalen
Uitpuilende brievenbussen, gesloten gordijnen, geen licht aan in avondschemer zijn de belangrijkste signalen die iedereen kan voorkomen. Geef het huis een bewoonde indruk, is het advies. Maar dieven struinen niet alleen straten af. Hetzelfde doen ze telefonisch en via de sociale media. Voicemails met vakantiemeldingen en vandaag geplaatste foto’s of berichten van vakantiepret aan de Cote d’Azur betekenen dat de bewoners de komende nacht in ieder geval nog niet thuis zijn.
Wat kunt u nog meer doen?
Een andere wijkbewoonster gaf aan dat ze de week ervoor twee verdachte personen had gezien bij een woning. Ze wist niet hoe ze de politie hierover moest informeren. Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen hebben we uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en/of de omgeving. Noteer hoe ze eruit zien. Noteer ook het merk, type en kenteken van eventuele voertuigen en maak zo mogelijk foto’s. Zo kunnen we samen de misdaad bestrijden.
Samenwerken om inbraken te voorkomen
Uiteraard doet de politie er alles aan om inbraken op te lossen, de dader(s) aan te houden en eventuele gestolen spullen terug te geven aan de eigenaren. Na een inbraak doet de politie altijd een buurtonderzoek en in de meeste gevallen wordt sporenonderzoek gedaan. Er is een speciaal woninginbrakenteam dat inbraken onderzoekt. Tijdens de zomerperiode worden er ook preventie-acties gehouden en er is extra surveillance. Als er onverhoopt toch wordt ingebroken dan ontvangen wijkbewoners een brief met tips om inbraken zo veel mogelijk te voorkomen. “Ik merk dat de sociale controle in de wijk ook groot is en dat wijkbewoners via een Whatsapp-groep informatie met elkaar delen. Dat moedigen wij van harte aan. Zo werken wij samen met de wijkbewoners om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken”, aldus Nibourg.